vtbkultuur Huldenberg

Huldenberg

Reisreportage Antarctica door Edgard Jespers

Edgard en Lydia nemen ons mee op ontdekkingstocht naar Antarctica.

Datum: 21/02/2020
Uur: 19:30
Uur van samenkomst: 19:00
Deuren open: 19:00
Plaats: Ten Wijngaerd - Donkerstraat 1 - NEERIJSE
Adres: Donkerstraat 1, 3040 HULDENBERG (NEERIJSE)
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 6
Thema: Natuur
Type: Reportage of lezing

Antarctica is het continent (werelddeel) rond de zuidpool van de aarde. Het is het vijfde grootste continent (14 milj.km²). Groter dan Europa en Oceanië. Antarctica wordt omringd door de Atlantische-, Indische- en de Grote Oceaan. Antarctica is bijna volledig bedekt met een ijskap. Het is het koudste gebied op aarde. Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antarctica. De ijskap is gemiddeld 2200m dik, 4776m op de dikste plaats. Het hoogste punt is Mount Erebus ( 3794m), een stratovulkaan.

In de reportage bezoeken we het Antarctisch schiereiland en treden er in de voetsporen van Adrien de Gerlache, bevelhebber van de Belgische Antarctische expeditie die eind 1800 met de Belgica als eerste (ongepland) overwinterde in het Antarctisch gebied. De beroemde Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen maakte deel uit van de bemanning. Vele eilanden en zeestraten in het gebied werden door de expeditie ontdekt en in kaart gebracht. Ze werden genoemd met namen van Belgische oorsprong of kregen de naam van personen die voor de expeditie belangrijk geweest zijn.

In de reportage komen we ook de naam en de activiteiten van een andere belangrijke onfortuinlijke ontdekkingsreiziger tegen namelijk de Ier, Sir Ernest Shackleton. Tijdens zijn Antarctica expeditie welke vertrok in 1914 werd zijn schip de “Endurance” door het ijs verpletterd. Toch wist Shackleton met onmenselijke inspanningen zijn ganse bemanning te redden.

Op weg naar Antarctica van uit Ushuaia in het zuiden van Argentinië nemen we niet de kortste weg maar bezoeken onderweg de Falklandeilanden, een Brits overzees gebied. Bij ons gekend door de Falklandoorlog in 1982 maar het is ook de broedplaats voor vele zeevogels zoals de albatros en de caracaras. Op de Falklandeilanden broeden eveneens grote aantallen pinguïns. De meeste zijn rockhopperpinguïn, in mindere mate magelhaen- en gentoopinguïns.

South Georgia, een eilandengroep, is eveneens Brits overzees gebied. Het wordt gekenmerkt door een prachtig berglandschap met gletsjers en stranden vol wilde dieren. Hier broeden meer dan 500.000 paartjes koningspinguïns. Het is ook de broedplaats van vele zeevogels, zeehonden en zeeolifanten.

Langs de noordkust van South Georgia maken we kennis met een aantal verlaten stations van de walvisvaarders operationeel tot in de 60er jaren van vorige eeuw. In Grytviken, een van deze walvisstations, vertrok Shackleton voor zijn onfortuinlijke Antarctische expeditie. Stromness, een ander walvisstation, kon hij bereiken om hulp te halen voor zijn achtergebleven bemanning op Elephant Island. Shackleton is op Grytviken gestorven en begraven.

Na het bezoek aan het Antarctisch gebied varen we door de Drake passage, de woeligste zee ter wereld, terug naar Ushuaia.

.  

 

<
>
x