vtbkultuur Huldenberg

Huldenberg

Missa Solemnis van Beethoven

BOZAR BRUSSEL - Missa Solemnis van Beethoven door het Nationaal Orkest van België.

Datum: 26/01/2020
Uur: 15:00
Plaats: Paleis voor Schone Kunsten
Adres: Ravensteinstraat 23, 1000 BRUSSEL
Prijs leden: 16
Prijs niet-leden: 18
Type: Evenement
Beschikbare plaatsen: 20

MISSA SOLEMNIS
De jonge Beethoven was een aanhanger van het verlichtingsideaal, een broederschap van mensen in gelijkheid. Niet voor niets schreef hij een symfonie ter ere van Napoleon Bonaparte, die het feodale systeem zou breken na de Franse Revolutie. Echter, toen deze zichzelf uitriep tot keizer, kraste Beethoven zijn naam van de partituur, met de woorden: “Nu zal hij alle mensenrechten vertrappen, alleen om zijn ambitie gerust te stellen; hij zal een tiran worden!” In de Missa Solemnis plaatst Beethoven zijn vertrouwen niet meer in een enkele persoon, maar in de mensheid. Een mis heeft per definitie een religieus karakter en is gericht aan God. Filosoof Theodor Adorno beweert echter dat Beethoven het geloof in de christelijke God juist bevraagt in zijn Missa. De uitgebreide herhaling van het Credo – ik geloof – klinkt voor hem alsof “de eenzame man zichzelf en anderen moet overtuigen van een rotsvast geloof.” Daarnaast is het enorme koor te groot voor menig kathedraal, waardoor het stuk veel geschikter is voor de concertzaal. Hiermee breekt het werk letterlijk uit de muren van het geloof en wordt het door velen beschouwd als een universele mis voor de mensheid.

Nationaal Orkest van België onder leiding van Hugh Wolff, Capella Amsterdam, Ensemble Vocal de Lausanne, Camilla Tilling sopraan, Marianne Beate Kielland mezzosopraan,Thomas Walker tenor, Hanno Müller-Brachmann bas.  Ludwig van Beethoven, Missa solemnis in D major, op. 123

Inschrijven door storting van het verschuldigde bedrag op rekening
BE23 1030 3038 2791 van vtbKultuur Huldenberg met vermelding 'BOZAR'

vtbKultuur kan u deze voorstelling aanbieden aan de supervoordelige prijs van 16 euro voor leden en 18 euro voor niet-leden.
De voorstelling start om 15:00 uur en duurt met inbegrip van de pauze ongeveer 2 uur.
We bereiken de BOZAR met het openbaar vervoer.
Inschrijven kan tot  23/12/2019.

<
>
x