vtbkultuur Holsbeek

Holsbeek

Verborgen hoekjes van Heverlee - VOLZET -

Geleid bezoek

Datum: 27/04/2019
Uur: 13:15
Uur van samenkomst: 13:00
Plaats: Heilig Hartinstituut
Adres: Naamsesteenweg 355, 3001 Heverlee
Plaats van bijeenkomst: Parking
Prijs leden: € 12.00
Prijs niet-leden: € 15.00
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

We brengen eerst een bezoek aan de Boodschapkapel van het H. Hartinstituut te Heverlee.

"Ik denk aan niets meer dat van de wereld is; ik onderga een gevoel alsof ik in hogere sferen word verplaatst. Ik sta plots in een grote witte ruimte waar langs alle kanten een gouden licht binnenvalt en warme kleuren me omringen...", dit zijn de woorden van Felix Timmermans toen hij in 1932 voor het eerst de Boodschapkapel binnenkwam. Verschillende van zijn vriende-kunstenaars hebben eraan meegewerkt. Ze maken deel uit van 'De Pelgrim', een vereniging die ze hebben opgericht na de eerste wereldoorlog. Ze willen een esthetisch en religieus antwoord geven op de 'zotte' naoorlogse tijd.

De prachtige kleurrijke glasramen van Eugeen Yoors bepalen 'het gouden licht' van Timmermans.

Een andere grote naam wiens werk we hier kunnen bewonderen is Albert Servaes. De Kruisweg die hij voor de zusters Annunciaten van Heverlee heeft gemaakt, laat een serene Jezus zien. "Geen spoor van tranen maar eindeloze rust, verdriet dat vreugde nabij komt," schreef de dichter Anton Van Wilderode. 

De kerk kreeg internationale bekendheid.

We worden in de Boodschapkapel rondgeleid door Ria Christens, historica en werkzaam als archivaris van het congregationele archief van de zusters annunciaten van Heverlee, een van de belangrijkste Vlaamse zustercongregaties.

Nadien trekken we via de Naamsesteenweg wat meer Zuidwaarts en genieten wij van een kopje koffie met gebak vooraleer wij onder begeleiding van de kunstenaar zelf een kijkje gaan nemen op 'Het Pad van Ad'. 
Ad Wouters, plastisch kunstenaar uit Haasrode, kreeg in Heverleebos en Meerdaalwoud door het Bosbeheer zieke bomen toegewezen die hij tot beeldhouwwerken mag transformeren.

Verplaatsing: eigen vervoer. Parkeerplaatsen zijn beschikbaar in het H Hartinstituut links en rechts van het ronde punt bij de inrit. Bekijk hier het plannetje.

<
>
x