vtbkultuur Holsbeek

Holsbeek

Van Eyck, een optische revolutie - GEANNULEERD

Wereldwijd zijn er van de Vlaamse Meester Jan van Eyck slechts een twintigtal werken bewaard. Zeer uitzonderlijk reist zeker de helft daarvan in 2020 naar Gent voor de tentoonstelling ‘Van Eyck, een optische revolutie 

Datum: 18/04/2020
Uur: 13:45
Uur van samenkomst: 13:30
Plaats: MSK gent
Adres: Fernand Scribedreef 1, 9000 Gent
Plaats van bijeenkomst: Inkomhal
Prijs leden: € 22.00
Prijs niet-leden: € 25.00
Thema: Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Tentoonstelling

Het bezoek op 18 april is geannuleerd 

Van zodra er nieuws is van het MSK Gent brengen we de deelnemers op de hoogte van het vervolg van deze groepsaankoop.

 

 

Deze expositie wordt een niet te missen krachttoer die de wereld van Van Eyck en zijn revolutionaire blik tastbaarder maakt dan ooit.
Hier worden ze samengebracht met werk uit het atelier van Van Eyck, kopieën van intussen verdwenen schilderijen en meer dan 100 topstukken uit de late middeleeuwen.
De tentoonstelling loopt slechts drie maanden en is te bewonderen van 1 februari tot eind april 2020. Het wordt een ‘once-in-a- lifetime-ervaring’die je zeker en vast niet mag missen.

De acht gerestaureerde buitenluiken van De Aanbidding van het Lam Gods staan uiteraard centraal in de tentoonstelling. Voor het eerst in de geschiedenis wordt buiten de Sint-Baafskathedraal van Gent een tentoonstelling gewijd aan deze revolutionaire panelen van de gebroeders Van Eyck. De panelen worden verdeeld over de tentoonstellingszalen, zodat jullie dichter dan ooit bij het meesterschap van Van Eyck komt. Na hun terugkeer zullen ze de kathedraal nooit meer verlaten… Mis deze unieke kans dus vooral niet!

'Van Eyck. De revolutionaire blik en het genie van Van Eyck worden tastbaarder dan ooit! Nooit eerder kon je zoveel van zijn meesterwerken op één plaats in detail bewonderen. Daarmee bieden we jullie dezelfde verwondering die de tijdgenoten van Jan van Eyck ervoeren bij het zien van zijn werk.

Tussen hof en stad
Jan van Eyck was hofschilder van de Bourgondische hertog Filips de Goede (1396-1467). De flamboyante hertog en zijn gezelschap omringden zich met de beste kunstenaars. Tezelfdertijd floreerden de Vlaamse handelssteden Gent en Brugge. Rijke kooplui en politici spiegelden zich aan de pracht en praal van het hof en waren op hun beurt afnemers van luxeproducten. Dit was de creatieve omgeving van Jan van Eyck, tussen hof en stad, en tussen kunst en ambacht.

Het hoogtepunt van de laatmiddeleeuwse kunst
Van Eyck stak uit boven zijn tijdgenoten en ontketende een optische revolutie. Met zijn weergaloze techniek, wetenschappelijke kennis en ongeëvenaarde observatievermogen tilde hij de olieverfschilderkunst tot ongekende hoogten en bepaalde de verdere koers van de Westerse schilderkunst. Nooit eerder had een schilder de realiteit zo tastbaar gemaakt, met portretten waarbij enkel de adem ontbreekt en landschappen die de wereld in al haar facetten tonen. Van Eyck zoomt in op de kleinste details en zoomt dan weer uit bij zijn onvergetelijke panorama’s.

Bereikbaarheid
Vanaf station Gent-Sint-Pieters wandel je ca. 15 min. naar het MSK. Neem hiervoor de route langs de Koningin Astridlaan en door het Citadelpark, of volg de Clementinalaan en Parklaan om rondom het park te wandelen.

De dichtstbijzijnde haltes met het openbaar vervoer zijn tramlijn 1 (15 minuten te voet vanaf halte Van Nassaustraat) en buslijnen 5, 55-58 en 70-78 (5 minuten te voet vanaf halte Heuvelpoort). Deze lijnen verbinden stations Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort met het stadscentrum. Uurroosters voor tram en bus kan je opzoeken op www.delijn.be.

Met de wagen is het MSK bereikbaar via de Charles de Kerchovelaan en de verkeersaders E17 en de E40. Er is slechts beperkte parkeergelegenheid in de omgeving. Op drukke momenten wordt aangeraden om gebruik te maken van parkeergarage P10 Sint-Pietersplein, op 10 minuten wandelafstand.

Toegankelijkheid: Het MSK is volledig toegankelijk voor bezoekers met een fysieke beperking. Er zijn ter plaatse rolstoelen beschikbaar. Op vertoon van een EU Disability Card  (www.eudisabilitycard.be) krijgt jouw begeleider gratis toegang. 

 

Opgelet: inschrijven en betalen vóór 6 november 2019. Na die datum is geen terugbetaling mogelijk je kan wel je plaats doorgeven aan iemand anders als je ons minimum één week vooraf een mailtje stuurt via holsbeek@vtbKultuur.be.

<
>
x