vtbkultuur Holsbeek

Holsbeek

Silex's --VOLZET--

Neolitische vuursteenmijnen van Spiennes

Datum: 12/10/2019
Uur: 11:30
Uur van samenkomst: 11:15
Plaats: Place de Spiennes, 7032 Spiennes
Plaats van bijeenkomst: Inkomhal
Prijs leden: € 12.00
Prijs niet-leden: € 15.00
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Op 6 km van Mons  ligt de archeologische site van Spiennes, opgenomen op de lijst van Unesco-erfgoed, en het gloednieuwe interpretatiecentrum SILEX'S.
De archeologische site van Spiennes staat sinds 2000 op de lijst van UNESCO-werelderfgoed en is een van de oudste en grootste mijnwinningen van Europa. De site beslaat 100 hectare met duizenden mijnschachten en ligt op 6 km van Bergen
SILEX'S, het interpretatiecentrum van de vuursteenmijnen van Spiennes, ligt midden in een Natura 2000-zone en toont je alle geheimen van deze bijzondere archeologische site. Je kan er deelnemen aan tal van activiteiten, zoals educatieve wandelingen in de buitenlucht, een bezoek aan de semi-permanente tentoonstelling en je kan ook 9 meter onder de grond afdalen.
Spiennes is hét centrum van de prehistorische beschaving in Europa. Men ontdekte dat er al mensen leefden in het paleolithicum. In het neolithicum, tussen 4200 en 2500 geleden, werden er tal van silexmijnen gegraven, die door archeologen ontdekt werden.

Wandelend vanaf de parking, richting museum, is reeds een ervaring. Het nieuwe, ronde gebouw in aluminium oogt indrukwekkend. Binnenin kan je op didactische wijze alle uitleg krijgen, hoe de bewoner, van deze streek 6000 jaar geleden leefde. Levend van landbouw, vulde men hier in de neolitische periode de wintertijd op met het graven naar vuursteen. Putten werden gegraven, tot op 12 m diepte, om deze steen op te delven en te gebruiken als werktuig. Metalen werden immers nog niet gebruikt. In een zaal van het museum projecteert men een 360 graden projectie van de mijn zelf.
Het hoogtepunt van uw bezoek aan dit nieuwe museum is echter een afdaling in de mijn. Met een helm, harnas en valbeveiliging, gaat u via de ladder 12 m diep. Een uiterst veilige en avontuurlijke ervaring. Voorzie wel stevige schoenen en warme kleding.

Per jaar mogen er maar 5500 personen afdalen in de vuursteenmijn, dit om de site goed te bewaren. Maximum 12 personen per groep. Minimum leeftijd: 10 jaar.

<
>
x