vtbkultuur Holsbeek

Holsbeek

Open kerkendag

Dit jaar staat in Holsbeek de Sint Caroluskerk in de schijnwerpers tijdens de 'kijk'- en 'luister'-dag

Datum: 02/06/2019
Uur: 14:00
Deuren open: 14:00
Plaats: Sint Caroluskerk
Adres: Klein Langeveld 34, 3220 Holsbeek
Prijs leden: Gratis
Prijs niet-leden: Gratis
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Evenement

'Kijk'namiddag
Kom 'kijken' naar de parochiekerk van Sint-Carulus.
De kerk werd gebouwd in 1969 en wordt dit jaar dan ook 50 jaar! De verjaardag mag gevierd worden!
Het kerkgebouw is een ontwerp van de gewaardeerde Vlaamse architect Marc Dessauvage (Moorslede, 13/03/1931-Brugge, 29/12/1984) en is een architecturale vertaling van de post-conciliaire 'theologie van de gemeenschap': de kerk wordt beschouwd als 'huis voor de gemeenschap' en als 'huiskerk','domus ecclesiae' of 'woonkerk'. De parochiekerk van Attenhoven heeft een aula-plan: de gelovigen zitten naast elkaar rond het altaar, wat visueel en architecturaal het gevoel van samen communie-vieren, van samen gemeenschap-zijn versterkt. De rijkelijke symboliek, de eenvoudige schoonheid en de zuiverheid van de architectuur van Dessauvage passen perfect in de visie van de Nieuwe, Post-conciliaire Kerk:soberheid, essentie, verbondenheid, participatie, gemeenschap, spiritualiteit, ... Originele plannen en een maquette worden tentoongesteld

'Luister' namiddag
Absolute aanrader!!!
Komt 'luisteren' naar Sebastien de Fooz. Hij komt ons om 16u00 vertellen over zijn fascinerend pelgrimstocht: ‘Te voet naar Jeruzalem, een tocht van 184 dagen’. Heel inspirerend!
‘Het is een fantastische ervaring geworden, de momenten van lijden inbegrepen. Dat stappen, dag na dag, is altijd weer op tocht gaan door je innerlijke landschap, je eigen angsten. Het maakt dat je neiging naar de andere toe te gaan toeneemt, de schroom wegvalt. Fascinerend is het een soort innerlijke vrijheidsruimte te beleven, waarbij je die andere, hoe anders hij ook mag zijn, kan uitnodigen in zijn verscheidenheid. Zonder die te bestempelen. Je overleving hangt er ook van af, zeker als je op je dooie eentje op stap bent. Je hangt af van de goedheid van de andere, voor onderdak, voor een maaltijd."
"Mensen kwamen ook altijd naar mij toe met de vraag: 'Vanwaar kom je, waar ga naartoe?' Omdat ze me niet konden plaatsen. Dan moet je op korte momenten een band scheppen, vertrouwen. Omdat, zoals ik het daarnet heb gezegd, je overleven afhangt van de contacten onderweg.

<
>
x