vtbkultuur Holsbeek

Holsbeek

Macht en schoonheid, de Arenbergs

Geleid bezoek aan deze markante tentoonstelling

Datum: 19/01/2019
Uur: 14:30
Uur van samenkomst: 14:15
Deuren open: 14:00
Plaats: Museum M
Adres: Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven
Plaats van bijeenkomst: Inkomhal
Prijs leden: € 16.00
Prijs niet-leden: € 19.00
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 1


Meesterwerken van Rubens, Jordaens, Veronese en Dürer worden in deze expo herenigd.
In de loop van de jaren raakte deze kunstcollectie echter verspreid over de hele wereld, in musea en privébezit. Voor deze tentoonstelling wordt een selectie van enkele topwerken uit de vroegere collectie terug samengebracht. Een unieke reünie. Werken uit de National Portrait Gallery in Londen, het Kunsthistorisches Museum in Wenen en vele andere collecties geven een mooie inkijk in de leefwereld van de adel en hun riante levensstijl.

De familie en haar collectie - Portret van een familie
Bij binnenkomst begroet de familie Arenberg je statig. In deze majestueuze portrettengalerij maak je kennis met de verschillende telgen en generaties. Enkele kroonjuwelen uit de familie geschiedenis brengen je onmiddellijk in adellijke sferen en maken je nieuwsgierig naar de eeuwenoude verhalen die springlevend worden.

Adellijke macht
Op vele manieren speelde de familie een toonaangevende rol in de samenleving. De topstukken in deze zaal vertellen een verhaal dat de macht, de invloed én het aanzien van de Arenbergs illustreert. Als een familie van grootgrondbezitters en mijneigenaars, was het geslacht Arenberg een sterke economische actor. Op andere momenten in de geschiedenis was de macht van deze adellijke familie dan weer politiek van aard.

Schoonheid heeft vele gedaantes
Door de eeuwen heen bleek het geslacht Arenberg gepassioneerde kunstliefhebbers en verwoed verzamelaars. In deze zalen krijg je een inkijk in hun uitzonderlijke collectie. Snuister door een verzameling zeldzame boeken en prenten en bewonder een handgeschreven partituur van Vivaldi. Op de catwalk bewonder je dan weer eeuwenoude baljurken en maskeradepakjes. En dan is er nog de kunstcollectie, die op haar hoogtepunt zowel qua omvang als kwaliteit tot de absolute top behoorde. Meesterwerken van Rubens, Jordaens, Veronese en Dürer worden in deze expo herenigd.

Vooraf inschrijven is wel verplicht en kan ten laatste tot 12 januari 2019. 
Na 12 januari kan ook niet meer geannuleerd worden met terugbetaling.

<
>
x