vtbkultuur Holsbeek

Holsbeek

Europalia: Roemenië --VOLZET--

Geleid bezoek aan de tentoonstelling met inleiding

Datum: 14/12/2019
Plaats: Brussel
Prijs leden: € 10.00
Prijs niet-leden: € 12,50
Thema: Andere culturen
Type: Groepsbezoek

EUROPALIA organiseert sinds 1969 kunstenbiënnales rond wisselende gastlanden. Een multidisciplinair programma brengt telkens vier maanden lang honderden artistieke evenementen in heel België en in andere Europese landen. In 2019 staat Roemenië in de kijker.
Paradepaardje van Europalia Romania is een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de 20ste eeuw. Brancusi is een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. Hij introduceerde een nieuwe beeldentaal, los van de heersende academische stijl. In zijn oeuvre sublimeert hij de werkelijkheid tot alleen de poëtische essentie overblijft en slaagt hij er in de ziel van zijn onderwerpen bloot te leggen. Hij wordt een pionier van het modernisme genoemd.
De tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privé-collecties van over de hele wereld bijeen. Verschillende werken worden voor de eerste keer getoond, samen met werk van tijdgenoten en werk van Rodin, bij wie Brancusi kort in de leer ging.

<
>
x