Cultuursmakers

Holsbeek-Leuven

De mens in de ruimte. Goed of slecht voor het lichaam?

Lezing door Prof. André Aubert, KUL Laboratorium voor Experimentele Cardiologie

Datum: 06/10/2017 tot 01/01/1970
Uur: 20:00
Deuren open: 19:45
Plaats: Koepelzaal WZC St Margaretha
Adres: Kortrijksebaan 4, 3220 Holsbeek
Plaats van bijeenkomst: WZC St Margaretha
Prijs leden: Gratis (inschrijven verplicht !)
Prijs niet-leden: Gratis (inschrijven verplicht !)
Prijs voorverkoop: Gratis (inschrijven verplicht !)
Thema: Wetenschap en techniek
Type: Reportage of lezing
Beschikbare plaatsen: 29

Sinds Icarus bij de oude Grieken hebben de mensen altijd verlangd om de aarde te verlaten. In 1961 met de eerste vlucht van Yuri Gagarin werd deze droom werkelijkheid.

De technologische vooruitgang door de ruimtevaart valt niet te ontkennen (GPS, meteorologie, waarnemingen van de aarde…). Maar hoe zit het met de bemande ruimtevluchten?

Het ruimtestation ISS is in de baan rond de aarde in voortdurende vrije val en de astronauten zijn  gewichtloos. Deze toestand beïnvloedt alle lichaamsfuncties en in het bijzonder de functies die met zwaartekracht te maken hebben, bvb spierfunctie en skelet: vanwege de niet-belasting van spieren en botten nemen die af in sterkte en volume. Het lijkt wel op een versneld verouderingsproces. Om alle factoren op te meten werden specifieke miniatuur apparaten ontwikkeld die ook op aarde gebruikt worden.

Bij de terugkeer op aarde moeten de astronauten gerevalideerd worden, vergelijkbaar met patiënten die lange tijd bedlegerig waren.

De studie van de ongeveer 600 astronauten heeft geleid tot inzichten voor mogelijkheden voor lange ruimtevluchten, zoals een reis naar Mars, alsook voor leven op aarde.

Kom je ook luisteren ?

<
>
x