vtbkultuur Holsbeek

Holsbeek

Borman en zonen

Geleid bezoek met gids.
De beste beeldsnijder van Brabant: zo stond Jan II Borman in de vroege 16de eeuw bekend. Dit najaar presenteert M Borman en Zonen, de allereerste overzichtstentoonstelling rond deze meester-houtsnijder en zijn familie. 

Datum: 07/12/2019
Uur: 15:00
Uur van samenkomst: 14:45
Deuren open: 14:30
Plaats: M-Museum,
Adres: Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven
Plaats van bijeenkomst: Inkomhal
Prijs leden: € 14.50
Prijs niet-leden: € 16.50
Thema: Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Van de ruim 280 werken die van de Bormans bekend zijn, komen er meer dan 120 naar M, naast werk van tijdgenoten. Een unieke kans om kennis te maken met deze van oorsprong Leuvense kunstenaarsdynastie. Zijn werk is volgens sommigen minstens zo virtuoos en invloedrijk als dat van tijdgenoot Jeroen Bosch.

Onze kennis over de Bormans vertoont nog flinke gaten. Zo weten we niet waar in Brussel hun atelier gevestigd was, hoeveel mensen er werkten, en waarom de familie na 1540 abrupt uit beeld verdween. Maar dat wil niet zeggen dat de wetenschappers hebben stilgezeten. Op de tentoonstelling zijn de resultaten te zien van recent onderzoek, waartoe M het initiatief heeft genomen en dat uitvoerig wordt belicht in een boek dat naar aanleiding van Borman en Zonen verschijnt. Zo zijn er sterke aanwijzingen opgedoken dat stamvader Jan I én zijn zoon Jan II in Leuven werkten voor de familie naar Brussel verhuisde. De tentoonstelling brengt de Bormans dus terug naar huis.

Bij het brede publiek zijn de Bormans niet zo bekend, maar kenners schatten hun oeuvre hoog in. Werken van hun hand bevinden zich in grote Europese en Amerikaanse musea – voor de tentoonstelling ontvangt M tientallen bruiklenen. Van het Triomfkruis uit de Leuvense Sint-Pieterskerk, dat niet verplaatst kan worden, is speciaal voor de tentoonstelling een 3D-scan gemaakt. Via een touchscreen kan je erop inzoomen. Natuurlijk kan je het echte kruis ook met eigen ogen gaan bekijken in de Sint-Pieterskerk, een buitenlocatie van Museum M.


Jan II had een atelier in Brussel, waar hij zijn metier doorgaf aan zijn twee zonen, Jan III en Pasquier. De Bormans maakten houten, stenen en bronzensculpturen – vooral heiligenbeelden en madonna’s - maar ook grotere stukken zoals retabels en grafmonumenten. In hun oeuvre zie je hoe de late gotiek geleidelijk plaatsmaakt voor de renaissance.

Rondleiding mét gids
Prijs leden vtbKultuur of VAB: € 14,50
Prijs niet-leden: € 16,50
MuseumPASS houders: € 9,50

Toegankelijkheid: De architectuur van M is letterlijk laagdrempelig. Naast aangepast sanitair, hellende platforms en toegankelijke zalen, heeft M twee rolstoelen en 20 klapstoeltjes ter beschikking. Uiteraard is ook een geleidehond welkom in onze zalen.

Inschrijven én betalen voor donderdag 24 november 2019!

Als je met een groepje vrienden wil inschrijven is dat natuurlijk leuk, maar voor ons is het belangrijk om elke persoon of gezin rechtstreeks te kunnen contacteren. Schrijf dus liever driemaal in voor twee personen dan éénmaal voor 6 waarbij we geen contact hebben van de andere deelnemers  

<
>
x