vtbkultuur Hasselt

Hasselt

Vertel-lezing "Militair Hasselt".

Een vertel-lezing door Jos Sterk, in de Lavendelhoeve te STOKROOIE

Datum: 13/11/2017
Uur: 14:00
Plaats: De Lavendelhoeve
Adres: Olmenbosstraat 25, 3511 Stokrooie-Hasselt
Prijs leden: 3€
Prijs niet-leden: 3€
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

 
Hasselt en het militaire is een verhaal van vallen en opstaan.
 
De Hasselaren liepen eerst de benen onder hun lijf uit voor een garnizoen, maar maakten dat bijna weer kwijt vanwege hun ondrinkbaar water.
 
Een ander verhaal is dat van kolonel Dusart, die profiteerde van een politieke ruzie, die hem uiteindelijk zijn leven zou kosten.
 
De verhouding van de Hasselaren met het 11de linie was niet altijd vlekkeloos, maar dat had zo zijn redenen.
 
Voor de Eerste Wereldoorlog moest er geloot worden en dat was niet altijd een pretje. Stomdronken lotelingen trokken door de stad achter een accordeonspeler. En de miliciens van na WOI lieten zich niet afschrikken door de wet Van de Velde. In plaats van jenever dronken ze dan maar ‘vilein’. Maar dat is nog niets: de Burgerwacht vond het in 1914 eerst nodig om in beschonken toestand de Boerenkrijg nog eens over te doen, waarna ze in het station in hun broek deden toen de Duitse ulanen opdoken. Van de dapperste zijn de ‘jefkes’ inderdaad nooit geweest.
 
En dan is er nog het onmogelijke verhaal van Marcel Sodermans, die in 1914 als soldaat aan het front kermis kwam vieren in een Hasselt dat door de Duitsers bezet was en vervolgens doodleuk verder ging vechten. Met toestemming van zijn officieren. En later werd Marcel kolonel... .
 
Laat jullie verder intrigeren door al deze vertelsels en kom luisteren naar onze boeiende spreker, Jos Sterk. 
 
 
 

Van

<
>
x