vtbkultuur Hasselt

Hasselt

Op uitstap naar "de vurige stede" LUIK

Een ontdekkingstocht naar het geschiedkundig en cultureel erfgoed van Luik.

Datum: 30/06/2017
Uur: 09:38
Uur van samenkomst: 09:20
Plaats van bijeenkomst: Stationshal Hasselt.
Prijs leden: 5€
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Op vrijdag 30 juni 2017 plant VTB-Kultuur Hasselt een culturele trip naar Luik.

In de voormiddag bezoeken we het Paleis van de Prinsbisschoppen, centrum van de geestelijke en wereldlijke macht tijdens het Ancien Régime. Daarna krijgt de Place Saint-lambert, het historische hart van Luik, al onze aandacht.

We bezoeken de Place du Marché met het Perron en La Violette, het prachtige 18de eeuwse stadhuis. Langs een kleine omweg stappen we naar het eeuwenoude Vleeshuis en, via het smalste straatje van Luik, bereiken we de drukke pleisterplaats van Georges Simenon, de geestelijke vader van Maigret.

Dan is het tijd voor een korte lunch in een brasserie naar keuze.

In de namiddag wandelen we via de eeuwenoude Saint-Denis naar de Place de la Cathédrale voor het religieus gedeelte van onze dagtrip. We bezoeken de gotische collegiale van Saint-Paul, ooit een kapittelkerk met 30 kanunniken. Nu de kathedraal van Luik, met een rijke verzameling kunstschatten, o.m. de beroemde Christusfiguur van de Luikse barokmeester Jean Del Cour. We nemen ook een kijkje in de prachtige gotische kloostergang.

Daarna wandelen we naar het mooiste kerkgebouw van  Luik, door Victor Hugo “Het Wonder van Luik” genoemd. De prachtige Saint-Jacques is een oude benedictijner kloosterkerk,  een echte les in architectuurgeschiedenis. V.Hugo : “Woorden ontbreken me om dit enorme , majestueuze interieur te beschrijven”. Net als V. Hugo zullen wij ons laten intrigeren door de unieke plafondkunst en de tribune van de burgenmeesters, en door het unieke orgel van André Severin uit 1600.

Hopelijk rest ons nog voldoende tijd voor een lekkere koffie alvorens naar het Gare du Palais te wandelen voor de terugreis.

 

 

Praktisch:

Vertrek station Hasselt : trein van 09u38!  Verzameling in de stationshal : 09u20

Aankomst Gare du Palais : 10u33. 

Vertrek naar Hasselt : trein van 17u30. Terug in Hasselt rond 18u40.

Deelname in de kosten  : 5 euro

Persoonlijke kosten : treinticket en lunch

NB. Gelieve uw deelname aan deze trip te melden via onze websitesite www.vtbkultuur.be/hasselt of telefonisch en dit voor 15 juni 2017. Zo kunnen  we u tijdig informeren over eventuele wijziging aan ons programma.

 

 

<
>
x