vtbkultuur Hasselt

Hasselt

Expo's "400 jaar Prins Filips Willem van Oranje" in DIEST

Drie tentoonstellingen, in het kader van 4oo jaar Prins Filips Willem van Oranje, bieden ons de gelegenheid om het Oranjeverleden van Diest te ontdekken.

Datum: 04/05/2018
Plaats van bijeenkomst: Station Hasselt om 13u40
Prijs leden: 10€ per persoon
Prijs niet-leden: 11€ per persoon
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Op 1 april 1618 is het 400 jaar geleden dat Prins Filips Willem van Oranje zijn laatste rustplaats kreeg in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. 

De stad Diest organiseert een tentoonstelling in de Lakenhalle, de Sint-Sulpitiuskerk en museum De Hofstadt rond de figuur van Prins Filips Willem. De tentoonstellingen werpen een blik op de internationale opstanden in de tweede helft van de 16de eeuw en begin 17de eeuw en laat je toetreden tot de hofcultuur van de internationale adel. 

Zowel het leven van de prins als de geschiedenis van de stad Diest werd in de 2de helft van de 16de eeuw getekend door tragedie. Prins Filips Willem werd op 19 december 1554 nochtans geboren in het Nederlandse Buren als zoon van Willem van Oranje (Willem de Zwijger). Bij zijn doopsel kreeg hij de latere koning Filips II als peter. Als oudste zoon van Willem van Oranje leek zijn toekomst er zeer rooskleuring uit te zien, maar niets is minder waar. Door de opstanden in de Nederlanden neemt zijn leven een enorme wending en wordt de familie van Oranje-Nassau verscheurd. Ook het leven van de Diestenaren en inwoners van de regio wordt getekend door repressie en armoede. Even lijkt het erop dat de Oranjes het onderspit moeten delven, maar aan het begin van de 17de eeuw komt er een keerpunt in het familiedrama en de toestand in Diest… 

Ben je benieuwd naar het hele verhaal?  Breng dan met vtbKultuur Hasselt een bezoek aan de 3 tentoonstellingen die ter gelegenheid van het jubileumjaar georganiseerd worden in De Lakenhalle, de Sint-Sulpitiuskerk en Stadsmuseum De Hofstadt.

Na het bezoek aan de tentoonstellingen: gezellig samenzijn!

 

Praktisch:

 

Vertrek: Station Hasselt om 13u51(samenkomst 13u40)

Terugreis: Station Diest om 18u

Deelnameprijs: Leden:10€; Niet-leden: 11€ per persoon.

Begeleiding (met uitleg): Thieu Vanhees  

Vooraf inschrijven: online, op onze website, onder de rubriek "activiteiten" of

                                bij de heer Roland Gijbels: roland.gijbels@skynet.be

 

<
>
x