vtbkultuur Hasselt

Hasselt

"De Graven van Loon", LEZING door dr. Jan Vaes, gevolgd door geleid TENTOONSTELLINGSBEZOEK (Prov. Act.)

Een leerrijke terugblik naar het ontstaan van het Graafschap Loon, ongeveer 1000 jaar geleden (omstreeks 1018)!

Datum: 10/11/2018
Uur: 10:00
Uur van samenkomst: 9:30
Plaats: Landcommanderij Alden Biesen
Adres: Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen
Prijs leden: 35€
Prijs niet-leden: 35€
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

De Graven van Loon:

Lezing door dr. Jan Vaes en geleid bezoek aan tentoonstelling.

 

Het graafschap Loon ontstond omstreeks 1018  – duizend jaar geleden -  en eindigde in 1795: een grote brok Limburgse geschiedenis, die zich niet in de Nederlanden afspeelde: anders en daarom zo interessant. Door leenbanden met de prins-bisschoppen van Luik en de Duitse keizer speelden de graven van Loon een aanzienlijke rol in de regio Maas-Rijn. De millennium-viering (2018) van deze oude feodale entiteit is dè gelegenheid om dat unieke Limburg-gevoel, dat in talloze aangelegenheden de rest van Vlaanderen al verbaasde, nu ook een solide historische basis te geven. De landcommanderij Alden Biesen organiseert daarom een prestigieuze historische tentoonstelling die start in het najaar van 2018 en meer dan vier maanden loopt. Vanuit talrijke musea in binnen- en buitenland komen topstukken die een overzichtelijk, toegankelijk en aantrekkelijk beeld geven van deze geschiedenis. Vele objecten zijn nog nooit vertoond. Digitale en interactieve toepassingen omringen het geheel: een moderne opstelling.

 

In de voormiddag krijgen we een lezing door dr. Jan Vaes, auteur van het prachtig geïllustreerd boek voor over de graven van Loon (330 bladzijden), geschreven op vraag van de overheid en toegankelijk voor een breed publiek. De lezing vat het boek samen en wil op een bevattelijke en aanschouwelijke wijze twee hoofdrolspelers in de geschiedenis van de Euregio Maas-Rijn voorstellen: het graafschap Loon en het prinsbisdom Luik. Deze lezing is meteen de ideale inleiding voor het gegidste tentoonstellingsbezoek!

 

En uiteraard vergeten we de inwendige mens niet: vanaf 09:30 u. wordt u ontvangen met koffie en koek, er is een lekkere lunch voorzien (dagsoep, varkensgebraad met appeltjes en kroketten en crème brulée, dranken niet inbegrepen) evenals koffie met Haspengouws gebak als afsluiter.Bovendien is er gelegenheid om uw exemplaar van het boek (dat u eventueel dar nog kunt aankopen) te laten signeren door de auteur!

 

Dankzij de tussenkomst van het Provinciaal Bestuur van vtbKultuur Limburg kunnen we u dit aanbieden voor de prijs van € 35.-, zowel voor leden als niet-leden!

 

Praktisch:

Datum: 10 november 2018

Plaats en uur van samenkomst: Alden Biesen, Kasteelstraat 6 te Bilzen; ontvangst vanaf 9u30

Prijs: Leden en niet-leden, 35€. Inclusief: ontvangst, lunch (dranken niet inbegrepen) en afsluiter

Inschrijving: voor 1 oktober 2018. De inschrijving is pas definitief na overschrijving van 35€ op het rekeningnummer van vtbKultuur Hasselt

IBAN: BE69 0001 5589 6578, met als mededeling "De Graven van Loon" (10/11/2018)

 

<
>
x