vtbkultuur Hasselt

Hasselt

DAGUITSTAP "Bruegel herontdekt", met bezoek aan park, tuinen en kasteel GAASBEEK (VOLZET)

The Feast of Fools: een nieuwe kijk op Bruegel in het schitterend decor van het Kasteel van Gaasbeek!

Datum: 28/04/2019
Uur: 08:30
Plaats: Kasteel van Gaasbeek
Plaats van bijeenkomst: Parking Autostrade Lummen, 8u30
Prijs leden: 65€
Prijs niet-leden: 65€
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)"Bruegel herontdekt"

Bezoek park, tuinen en Kasteel Gaasbeek


Het Kasteel van Gaasbeek werd gebouwd rond het jaar 1240. Tijdens de feodale middeleeuwen creëerde de hertog van Brabant het Land van Gaasbeek om zijn hertogdom Brabant te verdedigen tegen de vlakbij gelegen graafschappen Vlaanderen en Henegouwen. Godfried van Leuven (1209-1253), heer van Gaasbeek, was de bouwheer van de eerste versterkte burcht. Eind 18de eeuw kwam het kasteel in handen van de Italiaanse markiezenfamilie Arconati Visconti. Het werd een centrum waar geleerden en kunstenaars elkaar ontmoetten. Begin 20ste eeuw kwam het in handen van de Belgische staat en werd het een museum.

Het uitgestrekte park (49 hectare) dateert uit de 17de eeuw. Indrukwekkende dreven en kleine wandelpaden wisselen elkaar af. Wellicht staan hier zelfs de hoogste beuken van België! Tijdens de wandeling ontdek je enkele gebouwen die historisch met het kasteel verbonden zijn: de barokke Sint-Gertrudiskapel met altaarstuk van Gerard Seghers, het barokpaviljoen met zijn unieke stucplafond, de neogotische schuur, het achthoekig paviljoen of kruithuis, de classicistische triomfboog, die opgericht werd ter ere van Napoleon en de voormalige conciërgewoning (nu brasserie Graaf van Egmond). Verder omvat het domein drie grote vijvers. Een gedroomde plek voor onthaasting!

De Museumtuin biedt een indrukwekkend overzicht van traditionele en vaak uiterst zeldzame fruit- en groentesoorten, gekoppeld aan diverse ingenieuze snoeivormen, het zogenaamde leifruit. De tuin omvat ook de vroegbarokke, ommuurde Franse tuin met zijn dubbele trap en panoramisch uitzicht op het kasteel.

De tijdelijke tentoonstelling Feast of Fools: Bruegel herontdekt. Pieter Bruegel wordt vaak beschouwd als dé belichaming van de Vlaamse identiteit. Waarom is dat zo, sinds de revival van zijn werk rond 1900? Hoe komt het dat hij uitgroeide tot een icoon, een onuitputtelijke bron van inspiratie én een huizenhoog cliché? In de expo Feast of Fools. Bruegel herontdekt maak je kennis met een reeks sleutelwerken van moderne en hedendaagse Vlaamse en internationale kunstenaars die iets met Bruegel hebben. Ze knopen aan bij zijn thema's, herinterpreteren die, citeren hem en tonen zo aan dat zijn werk niets aan relevantie heeft ingeboet.


Het Kasteel van Gaasbeek, dat in Bruegels tijd al troonde in de golvende heuvels van het Pajottenland, het wellicht meest Bruegeliaanse van alle Vlaamse landschappen, vormt het perfecte decor voor deze verrassende en dwarse hommage!

 

Aangezien er slechts max. 10 plaatsen beschikbaar zijn, is tijdig ischrijven noodzakelijk!  
Praktisch:


Datum:                                              zondag 28 april 2019
Uur en plaats van samenkomst:       8u30 op de Parking van de autostrade Lummen

                                                          (aansluiting bij vtbKultuur Lommel)
Prijs:                                                  65€ voor leden en niet-leden
                                                          (Busreis, toegang, gidsen en lunch inbegrepen)
Inschrijvingen:                                   voor 30 maart 2019, door overschrijving van 65€ op het rekeningnummer

                                                          van vtbKultuur Hasselt:

                                                          BE 69 0001 5589 6578, met vermelding: trip Gaasbeek

Meer info:                                          roland.gijbels@skynet.be of 011/270864

  

<
>
x