vtbkultuur Hasselt

Hasselt

Warm aanbevolen

Voor aktiviteiten van of in samenwerking met andere vtbKultuur-afdelingen

verwijzen we je graag naar deze rubriek … .

Act.1) MUSICAL "DAENS" (Provinciale activiteit)

  UITGESTELD tot nader te bepalen datum!

Studio 100 Pop-Up Theater – Puurs

Na het overdonderend succes van de spektakel-musicals 14-18 en 40-45, komt Studio 100 nu met de musical Daens.

De musical Daens neemt ons mee terug naar het Aalst van 1888. De bevolking werkt er onder erbarmelijke omstandigheden in de textielfabrieken: ze worden misbruikt en uitgebuit door de rijke fabrieksdirecteuren. Zo is de situatie die priester Adolf Daens (Peter Van de Velde), na een conflict met Bisschop Stillemans (Jo De Meyere), aantreft wanneer hij terugkeert in zijn geboortestad Aalst. De plaatselijke industrieel heeft de helft van zijn arbeiders ontslagen en wordt gesteund door de voorzitter van de Katholieke Partij. Daens verzet zich tegen deze ontslagen en tegen de wantoestanden in de textielfabrieken. In zijn strijd krijgt Daens de steun van Nette (Free Souffriau), pas zeventien maar al kostwinner voor haar hele gezin. Ook de liberalen en de socialisten kiezen de kant van het volk. Eén van die socialisten is Jan De Meeter (Jelle Cleymans). Te midden van de sociale onrust en de barre levensomstandigheden ontstaat er een verboden liefde tussen het katholieke meisje en de doorwinterde socialist.

De regie en het script zijn in handen van Frank Van Laecke. Allard Blom zorgde voor de liedteksten en Dirk Bossé componeerde de muziek van deze prestigieuze musical. De rijdende tribunes en decors zorgen voor een unieke, nieuwe versie van deze succesmusical. De onvergetelijke beleving voor publiek wordt gegarandeerd door het groots speelveld, state-of-the-art theatertechnieken en een kwalitatief audiosysteem met hoofdtelefoons dat eerder ook al zijn dienst bewees tijdens de spektakel-musical 40-45.

De voorstelling duurt ongeveer 2 uur en er is geen pauze voorzien.

De voorstelling gaat door in Puurs (kruising van de A12 en de N16) Er wordt busvervoer geregeld vanuit Limburg. De definitieve opstaplocaties en –tijdstippen worden later medegedeeld.

Act.2) Busuitstap KnipoogWeekend Westhoek: Ieper en omgeving (Prov. Act.)

     28 en 29 augustus 2021

Zet 29 augustus 2021 met stip in je agenda. Die dag organiseert vtbKultuur haar jaarlijks cultureel festival KnipoogDag. We verwelkomen je in de Westhoek, namelijk te Ieper en omgeving. Wegens de afstand vanuit Limburg naar Ieper, organiseert vtbKultuur een KnipoogWeekend van zaterdag 28 tot zondag 29 augustus 2021. vtbKultuur Limburg legt een bus in voor de deelnemers van de Limburgse afdelingen.

Reisprogramma:

Zaterdag 28 augustus 2021: Maaseik – Maasmechelen – Houthalen – Lummen – Watou – Poperinge – Ieper

Vertrekkende vanuit Maaseik en verschillende opstapplaatsen, bereiken we tegen de middag de Brouwerij Sint-Bernardus in Watou, waar we eten in de 360° rooftop ‘Bar Bernard’, met een prachtig panoramazicht op de regio. Om 14.30 uur bezoeken we het Museumhuis Lucien De Gheus. Beeldhouwer en keramist Lucien De Gheus (1927-2013) leefde en werkte ruim 50 jaar, samen met zijn vrouw, in zijn woning en atelier, aan de rand van het stadscentrum van Poperinge. Achter de koperen voordeur stap je in de leefwereld van de kunstenaar. Elk detail werd door De Gheus ontworpen en getuigt van zijn creatieve veelzijdigheid. Je ontdekt er meteen zijn rijke oeuvre aan keramiek, gebrandschilderde ramen, tekeningen en schilderijen. Omstreeks 16.45 uur rijden we naar het Hotel New Regina op de Grote Markt van Ieper, waar we inchecken. Na het 3-gangen avondmaal, maken we ons klaar om te wandelen naar de Menenpoort, waar we om 20.00 uur de Last Post plechtigheid bijwonen. VtbKultuur Limburg zal als socio-culturele vereniging een krans neerleggen.

Zondag 29 augustus 2021: Ieper – Zonnebeke – Ieper – Lummen – Houthalen – Maasmechelen – Maaseik

Ochtendprogramma: In de voormiddag, van 10.00 tot 12.00 uur, nemen we deel aan de begeleide busrondrit ‘Littekens van de Groote Oorlog’ met een bezoek aan het Passchendaele Memorial Park te Zonnebeke (7 herinneringstuinen die aangelegd zijn in de symbolische vorm van een klaproos) en het Tyne Cot Cemetery Passendaele (de grootste Commonwealth begraafplaats op het vasteland en belangrijkste getuige van de bloedige slag van Passendale).

Lunch: Om 12.15 uur eten we een groepsmaaltijd, in de buurt van Zonnebeke.

Vrije bezoeken in de namiddag Vanaf 14.00 uur, start het tweede gedeelte van de KnipoogDag vanop de Grote Markt te Ieper waar we al in de juiste stemming zullen komen met fijne straatanimatie. Vervolgens kunnen we de historische binnenstad vrij verkennen en deelnemen aan heel wat activiteiten. We geven alvast enkele ingrediënten. Aan jullie om het meest smaakvolle menu samen te stellen! · Duik in het rijke verleden van Ieper en de Westhoek in het Yper Museum. Het decor van de Lakenhallen krijg je er bovenop cadeau. · Droom over het leven van de Ieperse adel in het Merghelynck Museum. · Luid één van de acht Ring Bells in de Saint George’s Memorial Church. · Beleef de interactieve verhalen van de kleine man uit de Grote Oorlog in het Flanders Field Museum en verneem er meer over de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. · Kom op adem na de beklimming van de Belforttoren en kijk eindeloos naar de stad, het frontlandschap en de heuvels. · Gooi mee een balletje in het nieuwe buitenspel De Leeuwentoren, een mix tussen Kubb en petanque, aan de gelijknamige 14de-eeuwse toren van de vesting. · Laat je ogen fonkelen door de 23 prachtige glasramen in de Proostzaal van de Sint-Maartenskathedraal. · Luister naar het verhaal van de ongelukkige Godelieve van Gistel in het Sint-Jansgodshuis en de Godelievekapel. · Verneem meer over het Ieperse vestinglandschap in de Kazematten. · Geniet van de vele concertjes op de historische locaties.

De KnipoogDag sluiten we om 17.15 uur af ter hoogte van het evenementenplein Cultuurcentrum Het Perron. Het einde van het cultureel stadsfestival is voorzien om 18.00 uur.

Praktisch:

Deelname: € 175,00 per persoon in een tweepersoons- of twinkamer. Supplement éénpersoonskamer: € 25,00. Exclusief voor leden vtbKultuur. All-in (transport per bus, fooi chauffeur, gidsen, hotel half pension, citytax, maaltijden, entreegelden, deelname KnipoogDag) met uitzondering van persoonlijke uitgaven, dranken bij de maaltijden en het avondeten tijdens de terugreis.

Inschrijving: Voor 27 juni 2021 … Gelieve te vermelden bij inschrijving indien u vegetarisch wenst te eten.

Betaling: Na bevestiging van inschrijving, betaling van het inschrijvingsgeld op rekening …

Onze partner: B&V Reizen – Vergunning C3297

Vertrekuren: Worden later meegedeeld.

Act.3)  Berlijn - Potsdam

6-daagse cultuurtrip naar Berlijn en Potsdam (Duitsland)

Datum: 15/08/2021 tot 20/08/2021

Plaats: Maritim proArte Hotel Berlin Adres: Friedrichstrasse 151, 10117 Berlin ((DEU)

Prijs leden: € 1.125,00

Thema: Architectuur Beeldende kunst Geschiedenis en erfgoed

Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip

Beschikbare plaatsen: 30

30 jaar na de val van de Muur is er al heel veel veranderd in Berlijn en het gaat maar door. Omdat de stad ooit uit twee delen bestond, heeft het alles dubbel. Van indrukwekkende oude architectuur en futuristische gebouwen, tot parken en hippe wijken. De hoofdstad van Duitsland is populairder dan ooit.

Reisprogramma

Zondag 15 augustus 2021: Hechtel – Marienborn – Berlin

Vertrek vanuit Hechtel en verschillende opstapplaatsen via de Duitse snelwegen richting Berlijn. Naast de nodige sanitaire stops en lunchpauze onderweg, stoppen we in Marienborn, de voormalige grensovergang tussen West- en Oost-Duitsland. Deze grensovergang deed dienst tussen 1945 en 1990 en was de grootste en belangrijkste grenscontrolepost tussen de BRD en de DDR. We bezoeken het museum “Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn”. We rijden verder richting Berlijn en bij aankomst in de hoofdstad, stapt onze gids Lieve op de bus en krijgen we de eerste indrukken van de stad. De busrit eindigt aan het Maritim proArte Hotel Berlin**** waar we inchecken en genieten van het avondmaal.

Maandag 16 augustus 2021: Berlin: Mitte en het “Museumsinsel”

Na het ontbijt vertrekken we onder leiding van onze gids Lieve voor een wandeling in het vroegere Oost-Berlijn. Via de Gendarmenmarkt, de Bebelplatz en Unter der Linden komen we omstreeks 12.00 uur aan bij de Dom waar we het ‘Middaggebed’ met orgelspel bijwonen. Onderweg houden we halt bij belangrijke en historische gebouwen (Staatsoper, Neue Wache met de sculptuur van Käthe Kollwitz, Deutsches Historisches Museum, Museuminsel aan de Spree, Humboldtforum). Daarna wandelen we naar de hippe buurt rond de Hackescher Markt met aandacht voor de sporen van het Joodse verleden. We lunchen in Hackesche Höfe. ‘s Namiddags bezoeken we het Neues Museum waar we de buste van Nefertiti kunnen bewonderen. Na het bezoek is er vrije tijd om te slenteren in deze hippe buurt. s’ Avonds genieten we van het avondeten in het hotel.

Dinsdag 17 augustus 2021: Berlin: Joods Museum en het “Nieuwe Berlijn”

Na het ontbijt gaan we naar het Joods Museum. Het in 2001 geopende museum heeft een opmerkelijke architectuur. Het bestaat uit twee ondergronds verbonden gebouwen: het oude barokke Kollegienhaus en het zigzagvormige nieuwe gebouw ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Liebeskind. Na het bezoek wandelen we via Checkpoint Charlie, de Topografie des Terrors (plaats van de SS en Gestapo centrales) en de Kulturforum (Philharmonie en Neue Nationalgalerie) naar de Potsdamer Platz, waar we lunchen. Na de lunch, wandelen we onder leiding van Lieve via het Holocaust Monument en de Brandenburger Tor aan de Pariser Platz, naar het Rijkdagsgebouw. Na het bezoek aan de koepel van de Reichtstag, genieten we van ‘Kaffee und Kuchen’ in het restaurant op het dak en kijken we binnen in de plenaire zaal van de Bundestag (Duits parlement). We keren te voet terug naar het hotel voor het avondmaal.

Woensdag 18 augustus 2021: Berlin: De Muur, de DDR, boottocht en Charlottenburg

Na het ontbijt brengt de bus ons naar de Bernauer Straße, waar we het bezoekerscentrum “Gedenkstätte Berliner Mauer” bezoeken. Hier heeft men een “muurmonument” opgericht: een stuk van de Berlijnse Muur, compleet met voormalige grensstrook en wachttoren, waar men een duidelijk beeld krijgt van de grensconstructie, die de stad verdeelde van 1961 tot 1989. Na het bezoek rijden we via de Karl-Marx-Allee (sowjetische architectuur) naar het Russisch monument in het park van Treptow. Hier bezoeken we het “Sowjetisches Ehrenmal”: een herdenkingsplaats om de soldaten van het Rode Leger, gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog, te eren. Om 11.00 uur bezoeken we de voormalige Stasi-gevangenis “Berlin Hohenschönhausen”. Tijdens dit bezoek worden we geconfronteerd met het verhaal van de Oost-Duitsers opgesloten onder onmenselijke omstandigheden, omdat ze tegen de DDR waren of omdat ze enkel de schijn wekten. Voor we inschepen voor een boottocht op de Spree, rijden we langs de East Side Gallery, een stuk van de Berlijnse Muur, dat na de Wende vanaf december 1989 door 118 kunstenaars werd beschilderd. Tijdens de boottocht, die ons Spree-afwaarts van Oost naar West brengt, lunchen we aan boord onder de vorm van een ‘kalte Platte’. Onderweg varen we langs het Museuminsel, de regeringswijk met de Reichtstag en het Bundeskanzleramt (ambtswoning Angela Merkel), het Hauptbahnhof (centraal station) en het Schloss Bellevue (ambtswoning Duitse Bondspresident) en ontdekken zo de stad vanuit een originele invalshoek. Na aankomst wandelen we naar het Schloss Charlottenburg. Het vroeg-barokke slot Charlottenburg, het grootste paleis in Berlijn, stamt uit de tijd van de Pruisische vorsten en werd gebouwd tussen 1695 en 1699 in opdracht van Sophie Charlotte, de echtgenote van koning Frederik I van Pruisen. Het slot, dat eerst Lietzenburg heette, werd na de dood van Sophie Charlotte (1705) omgedoopt tot Charlottenburg. We wandelen rond het kasteel. Daarna keren we terug naar het hotel en is er mogelijkheid tot vrije tijd (shoppen in de Friedrichsstraße). Het avondmaal wordt opgediend in het hotel.

Donderdag 19 augustus 2021: Berlin – Potsdam - Berlin

Na het ontbijt rijden we met de bus richting Potsdam via de stilgelegde luchthaven Tempelhof (luchtbrug van juni 1948 tot mei 1949), het Rathaus Schöneberg (Kennedy: “Ich bin ein Berliner”), de Wannsee en de Glienicker Brücke (spionnenbrug). Bij aankomst in Potsdam doen we een kleine sightseeing-tour waar we kennis maken met de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg. Om 11.00 uur bezoeken we het rococo zomerpaleis Schloss Sanssouci met bijbehorend park en de uniek aangelegde terrassen. Het slot werd gebouwd in 1745-1747 naar een eigen ontwerp van koning Frederik II de Grote. Na het bezoek lunchen we in het Mövenpick Restaurant “Zur Historischen Mühle”. Na de lunch vervolgen we onze toer en rijden we langs de ‘Hollandse Wijk’, de ‘Russische Wijk’ en het Schloss Cecilienhof, waar in 1945 (75 jaar geleden!) de Conferentie van Potsdam plaatsvond en waar de geallieerden onderhandelden over de verdeling van het verslagen Duitse Derde Rijk. We verlaten Potsdam en rijden via het Olympiastadion (Olympische Spelen 1936) richting Kurfürstendamm. Daar voorzien we vrije tijd in de buurt van de Gedächtniskirche en het warenhuis KaDeWe (Kaufhaus des Westens). Daarna eten we in het hotel.

Vrijdag 20 augustus 2021: Berlin – Hechtel

Na het ontbijt, uitchecken en laden bagage, vertrekken we richting België. Onderweg houden we halt voor de nodige (sanitaire) pauzes en het middagmaal.

Gedurende deze reis zullen we steeds de geldende lokale Corona-maatregelen in acht nemen. Last minute veranderingen van het programma zijn steeds mogelijk. In dit geval zal, in overleg met onze plaatselijke gids, een gelijkwaardige alternatieve activiteit aangeboden worden.

Praktisch:

Deelname:

€ 1.125,00 per persoon in een tweepersoons- of twinkamer. Supplement éénpersoonskamer: € 110,00. Exclusief voor leden vtbKultuur. All-in (transport per bus, fooi chauffeur, Nederlandstalige gids gedurende de ganse periode, hotel half pension, citytax, maaltijden, Kaffee und Kuchen, entreegelden, boottocht, audio guide systeem) met uitzondering van persoonlijke uitgaven, dranken bij de maaltijden, consumpties tijdens vrije periodes en de lunch tijdens de heenreis.

Inschrijving:

Via e-mail naar peter.pholien@telenet.be, peer@vtbkultuur.be of via GSM naar 0473 869985.

Gelieve te vermelden bij inschrijving indien u vegetarisch wenst te eten. Betaling: Na bevestiging van inschrijving, betaling van het voorschot (€ 500,00 per persoon) op rekening IBAN BE16 0017 5362 1974 van vtbKultuur Peer met vermelding “Berlijn”.

Opstapplaatsen & vertrekuren worden later meegedeeld.

Onze partner: B&V Reizen – Vergunning C3297

<
>
x