Cultuursmakers

Harelbeke

Uitstap Luik met bezoek aan de expo 21 Rue de Boétie

Uitstap naar Luik met een bezoek aan de tentoonstelling 21 Rue de Boétie in het nieuwe La Boverie museum

Datum: 28/12/2016
Uur: 09:15
Uur van samenkomst: 09:15
Plaats: station Harelbeke
Plaats van bijeenkomst: station Harelbeke
Prijs leden: 49
Prijs niet-leden: 49
Thema: Beeldende kunst
Type: Tentoonstelling

Anne Sinclair, de Franse Antenne 2 journaliste en ex van DSK, schreef een boek over haar Joodse grootvader van moeders kant, Paul Rosenberg. Hij was een visionaire kunsthandelaar die Braque, Picasso, Matisse en Marie Laurencin vertegenwoordigde en promootte in de kunstwereld. Tijdens de 2de wereldoorlog vluchtte hij naar New York waar hij een galerij opende. Hij evangeliseerde het Amerikaanse rijke publiek en bracht hun de smaak bij voor de "moderne" kunst. Hij effende moeizaam het pad naar de roem en de faam van deze kunstenaars en organiseerde er vanaf 1920 tentoonstellingen voor o.a. Picasso.  Rijke industriëlen, banken, musea kochten deze nieuwe kunst. Hij streed tegen Hitler en het nazi regime die de term "ontaarde kunst" invoerde. Meer dan 300 werken uit zijn galerij werden door de nazi's in beslag genomen. Na de oorlog begon een soms lange en moeilijke zoektocht naar de verdwenen werken. Door de nazi's werd de ontaarde kunst van Matisse, Klee, Kokotscka, Dix, Nolde, Ensor, Liebermann, Picasso, Braque, Chagall, Barlach, Grosz en vele anderen uit de Duitse musea verbannen. Sommige schilderijen werden verbrand en 125 schilderijen werden in 1939 door de galerij Fischer in het Zwitserse Luzern op een veiling verkocht. 9 van deze schilderijen werden aangekocht door het Musée des Beaux Arts van Luik en zo gered uit de klauwen van de nazi's. Hitler organiseerde vanaf 1937 een tentoonstelling over deze "ontaarde" kunst die door meer dan 3.000.000 Duitsers werd bezocht. De tentoonstelling opende in München en op enkele honderden meter werd in een nieuw museum "die grosse Deutsche Ausstellung" georganiseerd waar deofficiële Duitse kunst werd vertoond. In één tentoonstellingszaal van het Luikse museum worden de 9 aangekochte "ontaarde" werken tijdens de veiling van Luzern telkens getoond naast een officiëel werk werk dat werd vertoond in de Grosse Deutsche Kunstausstellung.
Ongeveer 60 werken die ooit in de Galerij van Paul Rosenberg hingen worden er vertoond. Sommige werken uit privé-verzamelingen werden nog nooit vertoond aan het publiek. Een echte aanrader dus!!   
In de marge van deze tentoonstelling bezoeken we ook het Parc de la Boverie, waar in 1905 een wereldtentoonstelling werd georganiseerd. Vanaf het station Luik Guillemins dat we kort bezoeken wandelen we richting La Belle Liègeoise, een torengebouw waarin de diensten van de FOD gehuisvest zijn. Over de nieuwe fiets- en voetgangersbrug van het Luikse architectenbureau René Greisch - die in Kortrijk de tui-kabelbrug aan Texture ontwierp - wandelen we naar het Parc de la Boverie en het museum waar de tentoonstelling 21 Rue Boétie doorgaat (www.21ruelaboetie.com). 
We hebben ook aandacht voor de Luikse graffitikunstenaar Lucien Gilson (www.noir-artist.com) die in het park een in het oog springend werk realiseerde. Nog wat verder zien we de oranje bogen van het moderne shoppingcenter Médiacité ontworpen door de Israëlische architect Ron Arad. Het slingert zich als een slang in de verpauperde wijk Longdoz.  
We nemen 's middags een 2 gangenmenu met drank en koffie inbegrepen. De prijs voor deze uitstap (alles inbegrepen) bedraagt 49 euro per persoon inbegrepen het treinticket, toegang tentoonstelling, wandeling en de 2 gangen maaltijd met drank en koffie inbegrepen.

<
>
x