vtbkultuur Harelbeke

Harelbeke

8.2.2020 - Reisreportage Sicilië, de Italiaanse schatkamer

Een "Full High Definition Film" reisreportage over Sicilië van Edgard Jespers gevolgd door een receptie met Italiaanse wijnen.

Datum: 08/02/2020
Uur: 14:30
Uur van samenkomst: 14:15
Deuren open: 14:15
Plaats: cc het spoor - Eilandstraat 6 - 8530 Harelbeke
Adres: Eilandstraat 6, 8530 harelbeke
Plaats van bijeenkomst: cc het spoor
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 6
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Sicilië of Sicilia (de officiële Italiaanse naam) is een eiland en een autonome regio in Italië. Het ligt in de Middellandse zee ten Zuidwesten van de regio Calabria en ten Noordoosten van Tunesië. De Oud-Griekse naam Trinakria betekent het "eiland met drie punten". Dit is tevens de naam van hun vlag. De hoofdstad is Palermo.
Het eiland is het grootste eiland in de Middellandse zee en is 230 km lang en 170 km breed. De kustlijn is ongeveer 1.000 km. Het hoogste punt is de Etna met 3343 m hoogte. Het telt 5.000.000 inwoners.
De oudste sporen van bewoning op Sicilië dateren van +/- twee miljoen jaar geleden. De oorspronkelijke bewoners van Sicilië, voor de Griekse kolonisatie, waren de Elymianen, Siciani en de Sicelen, die waarschijnlijk het laatst op het eiland aangekomen zijn rond 1200 voor Christus. 
Sicilië werd door de Feniciërs, komende uit Carthago, gekoloniseerd in de 8 eeuw voor Christus. Het vormde toen met het Zuiden van Italië, Magna Graecia. Er werden toen verschillende stadstaten gesticht waaronder Gela, Agrigento, Selinunte, Himera en Messina. Van 827 tot 1091 werd het eiland geregeerd door de Moslims. Na interne dynastieke problemen zagen de Christenen hun kans schoon om het eiland te veroveren.
In de loop van de geschiedenis werd Sicilië door Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden overheerst. Al deze volkeren hebben hun sporen op het eiland nagelaten.
Griekse cultuurschatten zijn er te zien in Agrigento, Syracuse, Catania. Romeinse mozaïeken zijn te bewonderen in de Villa Romana del Casale bij Piazza Armerina.
Deze reisreportage verloopt in twee delen.
Tijdens de pauze worden er 10 Italiaanse toeristische reisgidsen verloot!!
Na de vertoning wordt het jaarprogramma voorgesteld en daarna volgt een receptie met Italiaanse wijnen.

<
>
x