vtbkultuur Harelbeke

Harelbeke

Reis kerstmarkt Leipzig en "in het spoor van Luther en Bach" [CLONE]

Reis in het spoor van Luther, Bach en het Bauhaus en bezoek de kerstmarkt van Leipzig

Datum: 03/12/2017 tot 09/12/2017
Uur: 07:30
Plaats: harelbeke
Plaats van bijeenkomst: harelbeke
Prijs leden: 495
Prijs niet-leden: 475
Thema: Architectuur
Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip

Na onze succesvolle kerstreizen van 2015 en 2016 richten we ook in 2017 een kerstreis in. Dit jaar gaat onze decemberreis naar Leipzig, de handelsstad van de Freistaat Sachsen. Op het programma staat natuurlijk een bezoek aan de kerstmarkt van Leipzig die teruggaat tot het jaar 1458. 
Maar Luther staat centraal in deze reis. We doen de steden Eisenach, Erfurt, Eisleben, Leipzig en Wittenberg-Lutherstadt aan.
In Leipzig bezoeken we ook het museum voor de beeldende kunsten waar werk te zien is van Lucas Cranach, Pieter Paul Rubens, Frans Hals alsook van Stephan Balkenhol, Claude Monet, Lovis Corinth. Maar ook de (neue) Leipziger (Oostduitse) Kunstschüle onder leiding van Werner Tübke komt aan bod: Werner Tübke was het uithangbord uit de DDR periode en o.a. zijn leerlingen Neo Rauch en Arno Rink werden na de val van de muur zeer succesvol. Werner Tübke schilderde ook de boerenkrijg of ook wel die Sixtina des Nordens genoemd waaraan hij 10 jaar heeft gewerkt. Via de 4 seizoenen zien we er de (socialistische) uitbeelding van de boerenkrijg. We bezoeken dit werk in het Bauernskriegpanorama in Bad Frankenhausen. De slag van Leipzig of de volkerenslag van 1813 luidde de neergang van Napoleon in. We bezoeken er het imposante Volkerslachtdenkmal dat even buiten Leipzig te vinden is. 
De handelsstad Leipzig werd ook serieus verwoest tijdens de 2de wereldoorlog maar toch vinden er nog mooie bouwwerken terug. De Thomaskirche waar het Thomanerchor huist en waar ook Bach een tijdje verbleef. Vanuit de Nicolaikirche met zijn prachtig interieur werden elke maandag de vreedzame protesten georganiseerd die uiteindelijk in de andere Oostduitse steden werden overgenomen. Uiteindelijk luidden deze protesten de val van de muur in.
 
Deze reis kost 475 euro per persoon en de single toeslag bedraagt 110 euro. Niet-leden betalen 495 euro.
De personen die geen lid zijn van vtbKultuur, Pasar of VWO betalen een toeslag van 20 euro.
 
Wat is inbegrepen in deze reis ?
- de busreis in een comfortabele autobus
- Het verblijf van 4 nachten (ontbijtbuffet en 2 gangen avondmenu) in het 3*  hotel Riso te Schlottheim.
- Het verblijf van 2 nachten (ontbijtbuffet en avondbuffet of 2 gangenmenu) in het 3*  hotel DAYSINN te Dessau.
- Alle toegangsgelden  tot de vermelde musea en bezienswaardigheden (o.a. Wartburg Eisenach, Museum Schone Kunsten Leipzig, Panorama Bad Frankenhausen, enz...)
- Alle stadswandelingen.
 
 
Niet inbegrepen ?
- drinkgeld buschauffeur en gidsen (20 euro per persoon)
- de maaltijden die vrij kunnen gekozen worden
- annuleringsverzekering (30 euro)
- bijstandsverzekering (prijs op aanvraag)
 
Programma van de reis :
 
3.12.2017 : heenreis naar Schlottheim (hotel Riso 3*)
vertrek Harelbeke om 7u30 (andere opstapplaatsen : Antwerpen-Berchem)
aankomst in hotel - 2 gangen avondmaal zonder dranken (iedere avond met Thüringen specialiteiten)
 
4.12.2017 : vertrek om 9 uur
Bezoek aan Eisenach - stadswandeling in het teken van Luther en Bach
Bezoek aan de Wartburg (Luther vertaalde er de bijbel vanuit het Latijn naar het Duits)
Bezoek aan Erfurt waar Luther rechten studeerde aan de universiteit en daarna tegen de wil van zijn vader in het Augustijnerklooster intrad.
Vrij bezoek aan de kerstmarkt van Erfurt (Erfurt is de hoofdstad van de deelstaat Thüringen)
 
5.12.2017 : vertrek om 9 uur
Bezoek aan Weimar (Weimar Republiek en het Bauhaus - Henry Van de Velde verbleef en gaf de fakkel door aan Walter Gropius)
Stadswandeling in het teken van het Bauhaus en de Weimar republiek
Vrij bezoek aan de kerstmarkt van Weimar
 
6.12.2017 : vertrek 9 uur
Bezoek aan het Panorama in Bad Frankenhausen :het grootste panorama schilderij ter wereld dat de boerenkrijg afbeeldt in de 4 seizoenen. Thomas Muntzer, een medestrijder van Luther, waarvan hij zich achteraf distantieerde, gaf de aanzet tot de boerenkrijg die zich vooral tegen de adel richtte. Luther, Muntzer en Tübke beelden zichzelf af op het doek.  Werner Tübke, de leider van de DDR Leipziger (schilder) Schüle,  werkte er 10 jaar lang aan.
Daarna trekken we naar Eisleben waar Luther geboren en ook begraven werd. We bezoeken ook Mansfeld waar de vader van Luther in de zilvermijnen werkzaam was en Luther zijn jeugd doorbracht.
 
7.12.2017 : vertrek om 9 uur met 's avonds overnachting in DAYSINN hotel te Dessau (1/2 pension) en dit voor 2 nachten.
Vandaag bezoeken we Leipzig. We bezoeken de Thomas kerk waar Luther zijn preek en disputatio hield en waar Bach ook het Thomaner koor leidde. We bezoeken eveneens de Nicolai kerk waar de stille opstand tegen de DDR ontstond. We bezoeken de plaats van de Paulinerkerk (gedynamiteerd op bevel van de DDR autoriteiten in de 60-er jaren). Het silhouet van deze kerk vinden we terug in de moderne architectuurvorm van het nieuwe unief gebouw (architect Willem Van Eggeraat). Daarvoor staat ook de  oude Opera en het Gewandhaus (DDR architectuur) en ook nog een stukje van het oude bastion (verdedigingsvesting van Leipzig) waar Angela Merkel regelmatig wandelde.
We maken een stadswandeling door Leipzig met aandacht voor de mooie passages. We brengen een bezoek aan het museum voor de beeldende kunsten en bezoeken ook de kerstmarkt.
 
8.12.2017 : vertrek om 9 uur
We bezoeken eerst Wittenberg-Lutherstadt waar Luther aan de universiteit les gaf. Hier spijkerde hij zijn 95 stellingen aan de slotkerk. In de Mariakerk hangt een schilderij van Cranach (bezoek). We bezoeken eveneens het Augustijnerklooster waar Luther met zijn echtgenote Katharina Von Bohra en zijn familie zijn intrek had genomen. Herr Käthe noemde Luther haar en zij bestierde het huishouden met harde hand.
Daarna rijden we naar Dessau waar we het Bauhaus en de Meisterhauser (de verblijven van de leraars die les gaven aan het Bauhaus) en het Kornhaus (met uitzicht op de Elbe) bezoeken.
 
9.12.2017 vertrek terug naar België
 
 
 
 
 

<
>
x