Cultuursmakers

Harelbeke

Film "The land of the enlightened"

het debuut van Pieter-Jan De Pue dat in première ging tijdens het Subdance Film festival van 2016

Datum: 01/12/2016
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 20:00
Deuren open: 19:45
Plaats: CC Het Spoor Harelbeke
Plaats van bijeenkomst: CC Het Spoor Harelbeke
Prijs leden: 3 euro THE LAND OF THE ENLIGHTENED Pieter-Jan De Pue Een landmijn kan óók je vriend zijn, weet een Afghaans kind. Als je hem voorzichtig uitgraaft, levert hij immers geld op. Fictie en documentaire, wensdroom en mythe: door de oorlog zijn onverenigbare
Prijs niet-leden: 3 euro
Prijs voorverkoop: 3 euro
Type: Reportage of lezing

 

Een landmijn kan óók je vriend zijn, weet een Afghaans kind. Als je hem voorzichtig uitgraaft, levert hij immers geld op. Fictie en documentaire, wensdroom en mythe: door de oorlog zijn onverenigbare realiteiten op perverse wijze verknoopt geraakt. Een soms pijnlijk intiem portret van Afghanistan.

Sinds de dag dat de mythische stamvader Nasrullah, die het land uit Gods eigen hand ontving, voor Dzjengis Khan op de vlucht sloeg, wachten de Afghanen op hun koning. De aankondiging dat de Amerikaanse regering haar troepen terugtrekt, is voor Gholam Nasir het teken waarop hij heeft gewacht.
Met zijn pakweg veertien jaar heeft Nasir het al geschopt tot leider van een jeugdbende die de smokkelroutes over het Pamirgebergte controleert, waar geen karavaan passeert zonder een deel van de handelswaar af te staan. Die bestaat voornamelijk uit de natuurlijke rijkdommen van het land: de kostbare lapis lazuli en de al even gewilde ruwe opium. Nasir weet dat hij de opium goed kan gebruiken om de vader van zijn beoogde bruid te overtuigen; maar voordat het tot een huwelijk kan komen, zal hij eerst naar Kaboel trekken om het paleis in gereedheid te brengen. Tijdens een rustmoment op de legerbasis geeft ook een Amerikaanse militair zich over aan heersersfantasieën. Kinderen zullen zijn strijdmacht vormen, want “hun onschuld maakt ze angstaanjagend.”
Pieter-Jan De Pue reisde vanaf 2007 meermalen naar Afghanistan als fotograaf voor onder andere de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis. Hij bezocht de mijnen, de papavervelden, de smokkelroutes en de mijnenvelden die bestaansmiddelen leveren aan de lokale bevolking, onder wie veel verweesde oorlogskinderen. Zijn gedurfde en poëtische filmdebuut tekent een scherp portret van een geteisterd land, waar deze generatie haar eigen toekomst moet dromen.

<
>
x