vtbkultuur Harelbeke

Harelbeke

Dagreis naar Sint Katelijne Waver en Mechelen

Bezoek aan een art-nouveau wintertuin en een stadswandeling in Mechelen

Datum: 26/09/2016 tot 08/10/2016
Uur: 08:30
Uur van samenkomst: 08:15
Plaats: Harelbeke
Plaats van bijeenkomst: Forestierstadion Harelbeke
Prijs leden: 40
Prijs niet-leden: 45
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

 

Onze busuitstap start om 8u30 aan het Forestierstadion (voetbalstadion KRC Harelbeke, Stasegemse steenweg te Harelbeke).
Eerst rijden we naar een Urselinenklooster in Sint Katelijne Waver met zijn prachtige Art-Nouveau wintertuin.
In 1841 kwamen de eerste zusters Ursulinen vanuit Tildonk naar het Onze-Lieve-Vrouw-Waver klooster. De zusters zouden het beeld en het silhouet van de regio grondig wijzigen. Het succes van hun verwezenlijkingen in het onderwijs ging steeds in stijgende lijn. Het ‘Pensionnat de demoiselles’ kreeg zelfs een internationale uitstraling. En dat moest ook in de architectuur tot uiting komen. Het unieke karakter van het indrukwekkend school- en kloostercomplex ligt in de merkwaardige synthese tussen zo uiteenlopende stijlen als neoclassicisme, neogotiek, neoromaans, empirestijl en art nouveau.
Het instituut bezit een prachtige wintertuin in art nouveau. Het was een waardige ontvangstruimte voor de vooraanstaande bezoekers van honderden inwonende meisjes. Nog altijd wordt men bij een bezoek aan de wintertuin verrast door het feeërieke licht- en kleurenspel van de indrukwekkende koepel.
Naast de wintertuin kregen heel wat andere ruimten erkenning, waaronder de Ursulazaal, de pianogalerij, de Alpenzaal en de feestrefter. Ook de kloosterkerk in zandsteen en neogotisch ornaat is een indrukwekkend monument.
Daarna rijden we naar Mechelen waar we eerst een 3 gangenmaaltijd krijgen voorgeschoteld. De koffie is inbegrepen maar de andere dranken aan tafel niet.
Dan maken we een rondleiding door Mechelen waarbij we o.a. de Sint Romboutskathedraal, het begijnhof en de mooie begijnhofkerk (met zijn prachtig interieur en zijn mooie barokke gevel). We laven onze dorst in de brouwerij Het Anker. De Gouden Carolus, de Cuvée van Keizer Karel en de Maneblusser worden er geserveerd in de vernieuwde brasserie. Maar je kan er natuurlijk ook een koffie krijgen..... De dranken zijn niet inbegrepen in onze prijs.
Deze uitstap kost 40 euro voor de leden van vtbKultuur en Pasar. De anderen betalen 45 euro. Inschrijven doe je per mail (guido.deloof@gmail.com of rik.pattyn@skynet.be) en de betaling gebeurt door storting van het juiste bedrag op het rek nr BE52 0010 4853 2109 van deloof te Harelbeke. Je kan ook telefonisch inschrijven via het tel nr 056716113.
Er zijn nog een tiental plaatsen beschikbaar!!
 
Wat is er inbegrepen in onze prijs :
- de busrit
- de toegang tot de wintertuin van het Urselinenklooster in Sint Katelijne Waver (Koffie en gids ter plaatse)
- de 3 gangenmaaltijd in Mechelen met koffie (andere dranken niet inbegrepen!)
- de geleide wandeling in Mechelen
- de toegang tot de vernieuwde brasserie van de brouwerij Het Anker te Mechelen. De drank wordt door iedereen zelf afgerekend!.

<
>
x