vtbkultuur Harelbeke

Harelbeke

Cultuurreis naar Dresden en Sachsen van 4 tem 9.12.2016

Bezoek aan de kerstmarkt van Dresden en de lieflijke stadjes van Sachsen

Datum: 04/12/2016 tot 09/12/2016
Uur: 07:30
Uur van samenkomst: 07:15
Plaats: Harelbeke
Plaats van bijeenkomst: Harelbeke, Forerstierstadion
Prijs leden: 395
Prijs niet-leden: 415
Thema: Andere culturen
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip

Reis naar de 582ste kerstmarkt van Dresden, het land van de Sorben, het Marienthal klooster en Görlitz, Torgau en Freiberg van 4 tem 9 december 2016
 
Na onze succesvolle kerstreis in 2015 organiseren we terug een reis naar de Duitse deelstaat Sachsen waarbij we één dag in Dresden blijven. We bezoeken er o.a. het Albertinum (Neue Gemälde Galerie) met het indrukwekkende schilderij (triptiek), Der Krieg (de oorlog), van Otto Dix. Hij was professor aan de Kunstacademie van Dresden maar werd reeds in 1933 door de nazi's aan de kant geschoven. Zijn "ontaarde" kunst paste niet in de Germaanse cultuur. Naast dit museum maken we dit jaar een rondgang via het Gewandhaus (nu NH hotel), het stadhuis met ervoor het beeld van de Trümmerfrau (ode aan de vrouwen die het puin ruimden na het bombardement) en de Prager strasse met zijn moderne architectuur van o.a. het UFA Palast van het Oostenrijkse architectenbureau Coop-Himmelblau. We geven ook wat vrije tijd in alle stadjes om de stemmige kerstmarktjes te bezoeken.
 
Rond het stadje Bautzen bevindt zich het land van de Sorben. Deze katholieke (oorspronkelijk Slavische) bevolking heeft een eigen taal en cultuur. We bezoeken er het mooie stadje, dat lieflijk aan de rivier de Spree (die ook door Berlijn vloeit) ligt. 
Vlak aan de Neisse en de Poolse grens bevindt zich het stadje Görlitz. Voor "de Wende" telde het stadje meer dan 100.000 inwoners. Nu nog 40.000. Prachtige huizen, een mooie marktplaats met stadhuis, de prachtige Sankt Petri kerk, de molen op de Neisse en de gerestaureerde Strassbourg passage (art nouveau) maken van dit stadje een echt pareltje. Wat verderop en lieflijk aan de Neisse gelegen ligt het Marienthal klooster, een christelijk spiritueel centrum. 
 
In Freiberg kunnen we nog op de oude vestingen wandelen maar in het prachtig gerestaureerde kasteel bevindt zich het grootste mineralenmuseum (terra mineralia) ter wereld dat enkele jaren terug werd geopend door Angela Merkel. Mooie blinkende en andere steentjes, je raakt er niet op uitgekeken!!
Tenslotte bezoeken we ook nog het prachtige stadje Torgau. In het kasteel Harthenfels dat we bezoeken. Er lopen in de slotgracht nog steeds een aantal bruine beren rond. Er is ook een prachtige kapel te zien en de Wendelstein (een wenteltrap) is allicht de mooiste van Sachsen. Aan de Elbe staat een monument ter ere van het feit dat de Russische en Amerikaanse troepen zich hier voor het eerst ontmoet hebben. We bezoeken het kleine museum en het monument. Tot slot bezoeken we ook nog de mooie markt met het enorme stadhuis en een romaanse kerk. We brengen ook een bezoek aan de Marienkirche waarin Katarina von Bora (bevrijd uit het klooster en later ook de echtgenote van Luther) begraven ligt.
 
Onder voorbehoud : indien mogelijk bezoeken we ook nog het kasteel Hirschstein waar Leopold III en zijn familie verbleven vanaf 1944. In 1991 bezocht Prins Albert het kasteel. 

Er wordt ook een kleine wandeling in deze stadjes georganiseerd.  
 
Deze reis kost 395 euro per persoon en de single toeslag bedraagt slechts 50 euro.
De personen die geen lid zijn van vtbKultuurPasar of VWO betalen een toeslag van 20 euro.
 
Wat is inbegrepen in deze reis ?
- de busreis in een comfortabele autobus
- het verblijf van 5 nachten in een 3*hotel (kamer en ontbijt)
- alle toegangsprijzen tot de vermelde musea en bezienswaardigheden

Niet inbegrepen ?
- drinkgeld buschauffeur
- de maaltijden die vrij kunnen gekozen worden in typische en goedkope restaurants
- annuleringsverzekering (30 euro)
- bijstandsverzekering (prijs op aanvraag)

<
>
x