vtbkultuur Harelbeke

Harelbeke

28.11.2020 - Brusseldag bezoek MIM en Joods museum

Voor onze jaarlijkse Brusseldag trekken we naar het MIM (Muziek instrumenten museum) en het Joods museum.

Datum: 28/11/2020
Uur: 08:15
Uur van samenkomst: 08:15
Plaats: Harelbeke
Adres: stationplein 1, 8530 Harelbeke
Plaats van bijeenkomst: stationplein Harelbeke
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Het Muziek Instrumenten Museum heeft één van 's werelds grootste en meest buitengewone collecties van muziekinstrumenten van alle tijden en alle plaatsen.

In een prachtig gerestaureerd complex midden in Brussel, dat bestaat uit een art-nouveaugedeelte en een classicistisch gedeelte, bewaart deze federale wetenschappelijke instelling 9000 muziekinstrumenten. De 1100 interessantste en meest sprekende exemplaren staan opgesteld in 4 tentoonstellingszalen, omkaderd door beeldmateriaal en tekstpanelen. De rijk gevulde audio- en videogids brengt de muziekinstrumenten opnieuw tot leven. Daarnaast heeft het mim ook een concertzaal, een ruimte voor workshops, een museumwinkel, een bibliotheek en helemaal bovenaan een restaurant met terras, met een adembenemend uitzicht over de hoofdstad en een uniek panorama verleent aan het menu.

Het Joods Museum van België, gelegen in de Brusselse Zavelwijk, biedt een vernieuwende kijk op de joodse geschiedenis en cultuur aan de hand van tentoonstellingen en activiteiten die gericht zijn op uitwisseling, kennismaking en toegankelijkheid voor alle mogelijke doelgroepen.

Door zijn stevige verankering in het heden is het Museum een levendige, dynamische en multidisciplinaire culturele en artistieke locatie, die wordt gedragen door een team dat de waarden van openheid op doortastende en eigentijdse wijze uitdraagt, met de bedoeling om kennis en inzicht in de joodse geschiedenis, godsdienst en culturen te bevorderen.

Via zijn drie hoofdopdrachten – het behoud van het Belgische joodse erfgoed, tijdelijke tentoonstellingen die aansluiten bij actuele onderwerpen en educatieve activiteiten voor scholen – bouwt het team geleidelijk aan het gezicht uit van het Nieuwe Museum dat tegen 2024 tot stand zal komen.

In afwachting van de werken die in 2021 van start zullen gaan, kunnen de bezoekers verspreid over twee gebouwen en vijf verdiepingen kennismaken met een selectie van de permanente collectie en enkele tijdelijke tentoonstellingen.

<
>
x