vtbkultuur Halle

Halle

Reisreportage: Mongolië

Door: Erik en Ingrid Buysse - Crevaels In deze reisreportage wekken we het vroegere Karakorum weer tot leven en ontdekken we de huidige hoofdstad Ulaanbaatar in al zijn facetten, maken spectaculaire muziek- en dansoptredens mee, spotten we Takhi, het wilde steppepaard, brengen we een bezoek aan belangrijke kloosters en nog zoveel meer.

Datum: 18/10/2018 tot 18/10/2018
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:30
Deuren open: 19:30
Plaats: Stadhuis - Oudstrijdersplein
Adres: Oudstrijdersplein, 1 1, 1500 HALLE
Prijs leden: 5 EUR
Prijs niet-leden: 5 EUR
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

EINDELOOS MONGOLIË   -

 

 TUSSEN NIEMANDSLAND EN NERGENS HUIZEN.

 

Mongolië … Uitgestrekte steppen bezaaid met gertenten , de grote gobiwoestijn , prachtige vergezichten . Nomaden die nog leven op een traditionele manier die generaties lang nauwelijks is veranderd .Vaak zijn het kleine dingen in het dagelijkse leven die hun levensstijl onderbouwen . Mongolië wordt begrenst door twee grootmachten , in het noorden door Rusland en in het zuiden door China . Ten tijde van Djzenghis Khaan was Mongolië nog veel omvangrijker dan in deze tijd , de mongolen hadden trouwens  het grootste rijk uit de geschiedenis . In deze reisimpressie wekken we het vroegere Karakorum eens de hoofdstad van het machtige wereldrijk tot leven , en we gaan in het spoor van de illegale goudzoekers. We bezoeken de huidige hoofdstad Ulaan Bataar in al zijn facetten . We zijn getuige van de "Nadaam" de Nationale Feestdag van Mongolië . We maken van op de eerste rij het spectaculaire optreden mee van het "Grand Orchestra of the Mongolian Song and Dance Ensemble" De adembenemende mooi landschappen van het "Gorkji Terelj Nationaal Park"en een ruige tocht door de "Gobi-woestijn". We gaan terug  waar de diepste wortels liggen van het leven, daar aan de "The Flaming Cliffs" in"Bayanzag" waar er skeletten zijn ontdekt van dinosaurussen. Namen zoals "Khongoryn Els" met de hoogste duinen van Mongolië en de grillen van de natuur in "Yolin Am"  spreken tot ieders verbeelding . We maken kennis met het Boeddhisme en het Sjamanisme de oudste religie van "Djenghis land" . We spotten de "Takhi" het wilde paard van de steppen . Daarna richting noorden met een bezoek aan het "Khorgo-Terkhiin Nuur National Park" en zijn nomaden op de zomerweide . We gaan op ontdekking in de belangrijkste kloosters van het land en we maken in het "Amarbayasgalant klooster" het offerfeest mee en nog veel meer …..

Toerisme gaat een steeds grotere rol spelen in de Mongoolse economie . Nadrukkelijk kiest het land er echter voor om zich niet te richten op massatoerisme.

Ambassadeur Battur in Brussel constateert dat Mongolië een beetje trendy is geworden : "ons land is vooral bekend vanwege zijn geschiedenis , maar de laatste jaren wordt het steeds meer een droombestemming van de avontuurlijke reiziger , die de leegte en de ongereptheid van Mongolië weet te waarderen".

<
>
x