vtbkultuur Halle

Halle

Reisreportage KRETA & SANTORINI

Reisreportage van JP Demarsin over de Griekse eilanden Kreta en Santorini.

Datum: 14/03/2019
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:30
Deuren open: 19:30
Plaats: Stadhuis - Oudstrijdersplein
Adres: Oudstrijdersplein Oudstrijdersplein, 1, 1500 HALLE
Plaats van bijeenkomst: Raadzaal
Prijs leden: 5 EUR
Prijs niet-leden: 5 EUR
Prijs voorverkoop: 5 EUR
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Kreta & Santorini, mythe en werkelijkheid.

De Griekse mythologie getuigt van grote vindingrijkheid en verbeeldingskracht. Familie-intriges, triomfen en nederlagen van de vele personages zijn met zoveel details weergegeven dat ze geschiedkundige verhalen lijken te zijn. De ontdekking van het paleis te Knossos in het begin van de 20ste eeuw heeft de mythe dichter bij de werkelijkheid gebracht.

Het eerste deel is een verkenning van Kreta met de geschiedenis als rode draad. Grieken, Romeinen, Moren, Byzantijnen, Venetianen, Turken en Duitsers: ze lieten er allemaal hun sporen na. En ook Paulus kwam op Kreta terecht en bracht de kerstening aan de gang.

 

In het tweede deel gaat onze aandacht naar de natuur, het cultureel erfgoed en de hedendaagse samenleving. Het landschap wordt bepaald door een aantal belangrijke bergketens. De Witte Bergen in het zuidwesten hebben de hoogste toppen en de diepste ravijnen. Het gebied met de Samariakloof is beschermd als Nationaal Park.

Slechts een vierde van het land is geschikt voor landbouw. Kreta produceert voornamelijk olijfolie, wijn, citrusvruchten en tomaten.

<
>
x