vtbkultuur Grimbergen

Grimbergen

Reisverhalen: Jemen & Oman

Van beide landen komen zowel de mensen, hun leefwereld, hun cultuur, hun verhalen, hun tradities, feesten en markten ruim in beeld, evenals de rijke flora en fauna. 

Datum: 27/01/2020
Uur: 15:00
Deuren open: 14:45
Plaats: In de schouwburg van het Cultuurcentrum, Strombeek-Bever
Adres: Gemeenteplein 1, 1853 Strombeek-Bever (Grimbergen)
Prijs leden: 6,00€
Prijs niet-leden: 7,00€
Thema: Andere culturen
Culinair
Type: Reportage of lezing

 

In Jemen klopt nog het hart van het authentieke Arabië van weleer. In de Bijbel en de Koran wordt het land vermeld als het rijk van de koningin van Shaba. De Romeinen noemden het groene berggebied ‘Arabia Felix’ (gelukkig Arabië) vanwaar wierook vandaan kwam. Jemen ligt ook aan de basis van ons dagelijks kopje koffie want koffie is endemisch Jemenitisch en werd verscheept vanuit het havenstadje Mokka. Sinds maart 2015 wordt Jemen geteisterd door een burgeroorlog tussen stammen, clans en de eigen versie van de islam. Internationaal zijn er ook Iran (dat de sjiitische Houthi’s steunt), de Arabische coalitie en het Westen (die de soennieten en de regering steunen) in het conflict betrokken. In deze complete chaos zijn ook nog eens Al Qaeda en IS actief. Bombardementen hebben al vele unieke steden en dorpen in as gelegd en de bevolking extreem zwaar getroffen.

Het film- en fotomateriaal dateert nog van juist vóór de verwoestingen. Als toeschouwer zal u zo nog kunnen genieten van wellicht voor altijd verdwenen culturele hoogtepunten.

Oman, is onder sultan Qaboos uitgegroeid tot een welvarend modernistisch en aardolie exporterend land met een steeds groeiende economie. Ook de Islam is er minder dogmatisch dan in de omringende landen. Steile bergen worden er afgewisseld door verborgen dorpjes, steden en forten. Witte zandstranden met vissersdorpjes en de groene wadi’s staan in schril contrast met het woeste landschap en de uitgestrekte woestijn. De rijke historie van Oman kent legendarische hoofdstukken met wereldberoemde figuren als Job, de koningin van Shaba, Sinbad de Zeeman en Marco Polo. Hun avonturen vonden plaats tegen de achtergrond van rijk beladen karavanen, want Oman is lange tijd het middelpunt geweest van de handel tussen Oost en West.
Uiteraard komen in deze landen de mensen, hun leefwereld, hun cultuur, hun verhalen, hun tradities, feesten en markten ook ruim in beeld, evenals de rijke flora en fauna.

Vooraf inschrijven is niet nodig voor deze voorstelling. 

<
>
x