vtbkultuur Geel

Geel

Dagtrip Dordrecht

Dagtrip naar Dordrecht, Biesbos en Kinderdijk

Datum: 22/06/2019 tot 22/06/2018
Plaats: Haven
Prijs leden: 80
Prijs niet-leden: 85
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

 

 08.00 - 08.30 uur: Vertrek per bus vanuit Westerlo, Geel, Turnhout 

9.00 uur Aankomst in Drimmmelen haven, waar we zullen inschepen in de “fluisterboot” De Sterling om een rondvaart met gids te maken door de Hollandse Biesbos. https://www.biesboschcentrumdordrecht.nl 

Vanaf Biesboschcentrum Dordrecht zijn er verschillende routes mogelijk. Zo is bij hoog water de prachtige Boetesloot, een smalle kronkelige kreek, bevaarbaar, terwijl de Sterling bij laag water onder de brug van de Oudemanskil door kan varen. De schipper kan ook aanleggen bij de Mariapolder voor een bezoek aan de vogelhut. Het is mogelijk om de vaartocht uit te breiden met een wandeling, bijvoorbeeld in de Hel- en Zuilespolder. Dit is een oer-Hollands poldergebied met weilanden, dijkjes, knotwilgen en riet, overgaand in een bosgebied. 

10.30 uur we vervolgen onze reis per bus naar Dordrecht voor een begeleide stadswandeling waarbij de hoogtepunten van de stad allemaal aan de orde komen (www.stadswandeling-dordrecht.nl). 

1.000 monumenten telt Dordrecht. In deze stad is zoveel te zien en nog veel meer te ontdekken achter die imposante gevels. Bezoek het Hof en laat u vertellen waarom Dordrecht “de geboortestad van Nederland” wordt genoemd. Zie hoe de rijke wijnhandelaren woonden én werkten in de prachtige panden aan de Wijnhaven. Wandelend onder de Groothoofdspoort door raakt u betoverd door deze prachtige toegangspoort en het wijde uitzicht dat u heeft op het water. 

12.00 uur we eindigen de wandeling bij één van de vele gezellige gelegenheden die de binnenstad van Dordrecht te bieden heeft, om de lunch gebruiken. 

13.30 uur na de lunch hebben we een uurtje ter vrije besteding, maar we verzamelen om 

14.30 uur bij de afvaartplaats van de Waterbus op de Merwedekade (https://www.waterbus.nl/), die ons in 30 minuten naar de Kinderdijk brengt om daar een bezoek te brengen aan de “Molens van de Kinderdijk”, geklasseerd als Unesco-werelderfgoed (https://www.kinderdijk.nl/). 

15.00 uur We maken met een gids een wandeling van 1,5 uur, waarbij we een bezoek brengen aan de Molenaars werkplaats, een multiscreen-film zien in het Wisboomgemaal en ook de Museummolen Nederwaard bekijken. 

In de Kinderdijk zie je hoe Nederland al eeuwenlang leeft, vecht en samenwerkt met het water dat ons land in zijn greep houdt. De beroemde polders waren destijds drassige veenmoerassen. Dat worden ze opnieuw als we stoppen met het droogmaken van het land. Om de voeten droog te houden wordt er al eeuwen samengewerkt. 

Werelderfgoed sinds 1997: een molencomplex zoals Kinderdijk vind je nergens anders ter wereld. Het ingenieuze systeem van molens en gemalen houdt de grond hier al bijna duizend jaar droog, in een constante strijd tussen menselijke slimheid en de kracht van het water. Vanuit alle windstreken komen bezoekers dit unieke stuk geschiedenis zelf beleven. Omdat Kinderdijk een monument van de menselijke geschiedenis is, staan we sinds 1997 officieel op de UNESCO Werelderfgoedlijst, schouder aan schouder met de beroemdste en meest bijzondere gebouwen en plaatsen op aarde. Zo wordt het verhaal van Kinderdijk opgenomen in de wereldgeschiedenis, veilig bewaard voor de volgende generaties. 

17.00 uur onze bus haalt ons op bij de Kinderdijk en we gaan weer op weg naar Turnhout, Geel en Westerlo,  

Praktische informatie: bovengenoemde tijden zijn nog bij benadering, programmaonderdelen nog uitwisselbaar

VtbKultuur behoudt zich het recht voor de activiteit te schrappen bij onvoldoende deelnemers.

<
>
x