vtbkultuur Geel

Geel

bezoek militair museum Soesterberg (N)

Bezoek aan het militair museum Soesterberg in Soest (N).

Datum: 18/04/2020
Uur: 07:30
Uur van samenkomst: 10:30
Plaats: Militair museum
Adres: Verlengde Paltzerweg 1, 3768 Soest
Prijs leden: 38 €
Prijs niet-leden: 43 €
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Op zaterdag 18 april richten we de steven naar Nederland.  We bezoeken dan het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg.

Dit nieuwe museum werd geopend in december 2014.  Het is ontstaan uit de samenvoeging van twee bestaande musea tot een groter geheel: het legermuseum in Delft en het luchtvaartmuseum in Soesterberg.  Het museum telt 35.000 m² vloeroppervlak en het bezit de grootste militaire collectie van Nederland.  Van 3.000 jaar oude speerpunten tot een moderne radargeleide raket en alles daartussen.

Op de verdieping vinden we een aantal thematische ruimtes.  In de eerste zien we hoe Nederland door de eeuwen heen het water als verdedigingsmiddel heeft gebruikt.  Vervolgens worden Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee voorgesteld.  De schatkamer toont de pracht van de krijgsmacht aan de hand van vaandels, uniformen, wapens, schilderijen, enz. In een volgende ruimte worden persoonlijke verhalen van militairen verteld.  Dan krijgen we de oorlogen.  Hier zien we hoe in de loop der eeuwen oorlogvoering en wapens geëvolueerd zijn.  En ten slotte wordt de militaire techniek van de toekomst getoond.

Op het gelijkvloers, het Arsenaal, wordt het materieel getoond dat de krijgsmacht in de loop der tijden gebruikt heeft.  Een eerste periode omvat de tijd tussen 3000 voor Christus tot  1500 na Christus.  Hier vinden we o.a. harnassen, zwaarden, speren en (kruis)bogen, dus wapens waarbij spierkracht belangrijk was.  Tussen 1500 en 1839 komen de vuurwapens aan bod met o.a. een unieke collectie handvuurwapens en kanonnen.  In de periode tot 1945 vinden we in het museum een grote verzameling kanonnen, mortieren, luchtafweergeschut en mitrailleurs.  Vanaf 1945 tot nu zijn het vooral grote objecten die er te zien zijn: enkele tientallen tanks en (pantser)voertuigen, ook Russische, en een respectabel aantal vliegtuigen, waaronder B-25 Mitchell, Meteor, Hunter, Thunderstreak, Starfighter, F-15, Neptune, Dakota, Seahawk, tot zelfs een Dornier Do-24 vliegboot en helikopters.  Verder ook veldkeukens, ziekenwagens, motorfietsen, V-1, V-2 en last but not least een maquette op ware grootte van de eerste atoombom.

We vinden hier ook nog een tiental zogenaamde kabinetten waar men nog meer vindt over de rijke collectie van het museum.  En dan is er nog de 30 meter hoge uitkijktoren vanwaar men een uitzicht heeft over de omgeving.

Er is ook nog een tijdelijke tentoonstelling met het verhaal van een Canadees en een Duitser tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook buiten het gebouw valt er nog heel wat te beleven: het Belvedère, het Kennis- en Informatiecentrum, een wandelroute, …

In het museum mag er gefotografeerd worden maar zonder flits en zonder statief.

En voor een natje en een droogje kan men in de cafetaria terecht.

De opstapplaatsen zijn Tongerlo (parking abdij) om 7.30 uur, de carpoolparking aan de fly over in Geel om 7.45 uur en in Turnhout om 8.15 u.

De prijs bedraagt 38 euro voor leden VAB/vtbKultuur en 43 euro voor niet-leden. 

We hopen u talrijk te mogen begroeten.

<
>
x