Cultuursmakers

Eeklo

!!! AFGELAST !!! Reisimpressie Nepal: nergens dichter bij de hemel

Reisreportage over steden in de Kathmanduvallei en van een vijftiendaagse trektocht naar de top van Gokyo Ri.

Datum: 14/01/2021
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:30
Deuren open: 19:30
Plaats: PC Sint-Jozef
Adres: Abdijstraat 31, 9900 Eeklo
Plaats van bijeenkomst: Abdijstraat 31 9900 Eeklo
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 6
Thema: Architectuur
Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Reportage of lezing
Beschikbare plaatsen: 50

!!! AFGELAST !!! ingevolge beslissing van stadsbestuur Eeklo: zie 
https://www.hln.be/eeklo/vergeet-ook-nieuwjaarsfeestjes-eeklo-verbiedt-alle-activiteiten-nu-al-tot-31-januari-2021~a2af6fd4/


 

Nepal: nergens dichter bij de hemel

een reisreportage van Dirk Rosseel 

donderdag 14 januari 2021 om 20 uur

In het eerste deel van de reportage brengen we een bezoek aan Kathmandu, Patan en Bhaktapur, gelegen in de Kathmanduvallei. Deze vallei is het kloppend hart van Nepal. 

De drie koningssteden hebben elk hun eigen Durbar Square (paleizenplein). De pleinen zijn opgesmukt met een massa schitterende hindoetempels, met verschillende daken boven elkaar en verbazend knap houtsnijwerk. Wie zich laat verdwalen in de nauwe straatjes ondergaat de genoegens van een fantastisch openluchtmuseum. Daarna bezoeken we ook de stoepa op de heuvel van Swayambunath en zijn stralend witte en wereldberoemde broer in Bodnath
In Pashupatinath volgen we op gepaste afstand de lijkverbrandingen langs de Bagmatirivier, waar fraai beschilderde sadhoes azen op fooien van toeristen met camera’s. 

Het tweede deel van de reportage is het relaas van een vijftiendaagse trektocht naar de top van Gokyo Ri, op de letterlijk adembenemende hoogte van 5 360 meter. 

Men geniet er van het uitzicht op liefst vier van de zes hoogste toppen van deze aardbol, inclusief de allerhoogste: de Mount Everest. 
De Ngozumpagletsjer (de langste van Nepal) en de 
Gokyomeren maken het plaatje compleet. Ten slotte vieren we nog het kleurrijke driedaagse Mani Rimdufestival in het boeddhistische klooster van Thengboche.

<
>
x