vtbkultuur Eeklo

Eeklo

Reisimpressie: Petra in Jordanië, Jemen en Oman

Mooie reisreportage van Jos Odeurs over de wierookroute die dwars door het Arabisch schiereiland liep.

Datum: 20/02/2020
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:30
Deuren open: 19:30
Plaats: PC Sint-Jozef
Adres: Abdijstraat 31, 9900 Eeklo
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 6
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

De wierookroute: Petra in Jordanië, Jemen en Oman

een reisreportage van Jos Odeurs

donderdag 20 februari 2020 om 20 uur

De wierookroute startte in Dhofar in Oman en Hadramaut in Jemen en liep dwars door het Arabisch schiereiland.

Petra was vanaf de 1ste eeuw v.C. tot de 4de eeuw n.C. de Nabateense hoofdstad en een druk handelscentrum midden in de woestijn. Hier kwamen de karavanen aan en Petra fungeerde als verdeelcentrum van wierook. De ruïnes van Petra zijn een van de meest betoverende van de antieke wereld.

Op het zuidelijk Arabisch schiereiland liggen Jemen en Oman.

In Jemen klopt nog het hart van het authentieke Arabië van weleer. In de Bijbel en de Koran wordt het land vermeld als het rijk van de koningin van Shaba. Jemen ligt ook aan de basis van ons dagelijks kopje koffie. De koffie werd verscheept vanuit het havenstadje Mokka.

Sinds maart 2015 wordt Jemen geteisterd door een burgeroorlog tussen stammen, clans en hun versie van de islam. Bombardementen hebben al heel wat unieke steden en dorpen in de as gelegd en zo de bevolking extreem zwaar getroffen.

Onze opnames dateren van juist vóór de verwoestingen.

Oman is onder sultan Qaboos uitgegroeid tot een welvarend, modernistisch en aardolie exporterend land. Ook de islam is er minder dogmatisch. Steile bergen worden er afgewisseld met verborgen dorpjes, steden en forten. Witte zandstranden met vissersdorpjes en groene wadi's staan in schril contrast met het woeste landschap en de uitgestrekte woestijn. De rijke historie van Oman kent legendarische figuren als Job, de koningin van Shaba, Sinbad de Zeeman en Marco Polo. Hun avonturen vonden plaats tegen de achtergrond van rijk beladen karavanen, want Oman is lange tijd het middelpunt geweest van de handel tussen Oost en West.

<
>
x