vtbkultuur Eeklo

Eeklo

Reisimpressie: Kreta en Santorini.

Prachtige reisreportage met aandacht voor de mythologie, de natuur, het cultureel erfgoed en de hedendaagse samenleving van Kreta en Santorini.

Datum: 28/03/2019
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30 uur
Plaats: PC Sint-Jozef
Adres: Abdijstraat 31, 9900 Eeklo
Prijs leden: € 5
Prijs niet-leden: € 6
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Kreta en Santorini, mythe en werkelijkheid

een reisreportage van Jean-Pierre Demarsin

donderdag 28 maart 2019 om 20 uur

De Griekse mythologie getuigt van grote vindingrijkheid en verbeeldingskracht. Familie-intriges, triomfen en nederlagen van de vele personages zijn met zoveel details weergegeven dat ze geschiedkundige verhalen lijken te zijn. De ontdekking van het paleis te Knossos in het begin van de 20ste eeuw heeft de mythe dichter bij de werkelijkheid gebracht.

Het eerste deel is een verkenning van Kreta met de geschiedenis als rode draad. Grieken, Romeinen, Moren, Byzantijnen, Venetianen, Turken en Duitsers: ze lieten er allemaal hun sporen na. Ook Paulus kwam op Kreta terecht en bracht de kerstening aan de gang.

 

In het tweede deel gaat onze aandacht naar de natuur, het cultureel erfgoed en de hedendaagse samenleving. Het landschap wordt bepaald door een aantal belangrijke bergketens. De Witte Bergen in het zuidwesten hebben de hoogste toppen en de diepste ravijnen. Het gebied met de Samariakloof is beschermd als Nationaal Park.

Slechts een vierde van het land is geschikt voor landbouw. Kreta produceert voornamelijk olijfolie, wijn, citrusvruchten en tomaten.

Kreta ontvangt jaarlijks driemaal meer toeristen dan het inwoners telt.

<
>
x