vtbkultuur Eeklo

Eeklo

Reisimpressie: Grüss Gott, tussen bergen en barok

Prachtige reisreportage van Rik Taveirne met o.a. mooie natuurbeelden.

Datum: 23/01/2020
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:30
Deuren open: 19:30
Plaats: PC Sint-Jozef
Adres: Abdijstraat 31, 9900 Eeklo
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 6
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Reportage of lezing

Grüss Gott, tussen bergen en barok

een reisreportage van Rik Taveirne

donderdag 23 januari 2020 om 20 uur

In de grensstreek van Zuid-Duitsland met Oostenrijk ontdekken we twee landsdelen met een schitterende natuur,  een rijke, romantische cultuur en een grensoverschrijdende historische achtergrond.

10 eeuwen lang regeerde de Habsburgse dynastie met de 16de eeuw als toppunt van macht onder Keizer Karel V met zijn “Rijk waar de zon nooit ondergaat!”

Toen Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk in de tweede helft van de achttiende eeuw op de troon kwam, was ze pas 23 jaar en regeerde ze over een groot deel van Europa waaronder Vlaanderen en de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije.

Na de moordaanslag op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand in Sarajevo, brak de Eerste Wereldoorlog uit en kwam er een einde aan de droom van Oostenrijk om over heel Europa te heersen. Het Habsburgse Rijk maakte plaats voor de Republiek Oostenrijk.

Door de annexatie op 13 maart 1938 verloor Oostenrijk zijn zelfstandigheid en werd het opgenomen in het Grote Duitse Rijk. De Anschluss was een historisch hoogtepunt in de geschiedenis van Europa.

Het gebied kreeg eerst de naam Ostmark en later Alpen- und Donau-Reichsgaue. Pas na de bevrijding door de Russen in maart 1945 waren de woelige tijden voorbij en werd het opnieuw Oostenrijk genoemd.

We nemen jullie mee langs schitterende landschappen, besneeuwde bergtoppen, blauwgroene bergmeren, barokke gebouwen en pittoreske dorpen van Duitsland en Oostenrijk.

 

<
>
x