vtbkultuur Eeklo

Eeklo

Reisimpressie: Gouden reis naar Samarkand.

Een boeiende reisreportage over Samarkand.

Datum: 17/01/2019
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30 uur
Plaats: PC Sint-Jozef
Adres: Abdijstraat 31, 9900 Eeklo
Prijs leden: € 5
Prijs niet-leden: € 6
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Gouden reis naar Samarkand

een reisreportage van Erik en Ingrid Buysse-Crevaels

donderdag 17 januari 2019 om 20 uur

 

De titel van deze reportage verwijst naar het alom beroemde gedicht “Golden Journey to Samarkand” van James Elroy Flecker.

Vandaag nodigt de Gouden Weg, een fascinerend stuk op de legendarische Zijderoute, nog steeds reizigers uit naar de minaretten en azuurblauwe koepels van Samarkand en Bukhara. Gouden steden die bol staan van oosterse architectuur.

Samarkand, gelegen in de vallei van de rivier de Zarafshan, is de tweede grootste stad van Oezbekistan met zo’n 500 000 inwoners.

De stad is meer dan 2 750 jaar oud, even oud als Babylon en Rome.

De cultuur van Samarkand is een mengeling van Perzische, Indische, Mongoolse en westerse en oosterse invloeden.

We starten in de hoofdstad Tashkent en reizen naar de vruchtbare Fergana Vallei met steden zoals Kokand en Fergana die tot ieders verbeelding zullen spreken.

Margilan, met zijn eeuwenoude tradities van handgeweven zijde en katoen, een van de oudste steden in Oezbekistan. Rishtan met zijn intens blauwe keramiek en Chust bekend om zijn Damascus-messen.

We rijden door de Kyzil Khum woestijn naar de parel van gebakken klei Khiva en via Nukus naar de ‘Aralzee’ in Karakalpakstan, de enige autonome republiek binnen Oezbekistan.

<
>
x