vtbkultuur Eeklo

Eeklo

Reisimpressie: De Baltische Staten

Reisreportage van Jean-Pierre Demarsin en Mieke Opsomer over De Baltische Staten.

Datum: 28/11/2019
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:30
Deuren open: 19:30
Plaats: PC Sint-Jozef
Adres: Abdijstraat 31, 9900 Eeklo
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 6
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

De Baltische Staten

een reisreportage van Jean-Pierre Demarsin en Mieke Opsomer

donderdag 28 november 2019 om 20 uur

Estland, Letland en Litouwen ... de Baltische Staten, een naam die verwijst naar de periode onder de heerschappij van het Russische Keizerrijk.

Na de Oktoberrevolutie in 1917 en de burgeroorlog die daarop volgde, konden de Baltische Staten zich onafhankelijk verklaren. Na de Tweede Wereldoorlog worden de Baltische landen door de Sovjetunie bezet. De russificatie wordt een periode van terreur door de KGB. Van de bevolking kwam er geweldloos verzet, de "Zingende Revolutie". Het hoogtepunt, in 1989, was de “Baltische Weg", een mensenketting van Vilnius, over Riga, tot Tallinn, 600 km lang met twee miljoen deelnemers. Het resulteerde in het herstel van hun onafhankelijkheid in 1991. In 2004 traden ze toe tot de EU en de NAVO. De historische centra van de hoofdsteden Vilnius, Riga en Tallinn staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Litouwen, tweemaal België, is het grootste van de drie landen. Grootvorstendom Litouwen kende de grootste bloei in de 15de eeuw. Veel historische gebouwen verdienen onze aandacht, maar zeker de middeleeuwse burchten van Trakai en Kaunas. Ook het Nationaal Park “de Koerse Schoorwal” staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. In het Nationaal Park ┼Żemaitija verborgen de Sovjets de lanceerbasis voor kernkoppen die naar het Westen gericht waren.

Letland is iets kleiner dan Litouwen. De hoofdstad Riga was, als bloeiende Hanzehaven, een rijke stad. Begin 20ste eeuw bouwde men nieuwe wijken met gebouwen in schitterende art-nouveaustijl. Het noorden van Letland behoorde tot het vroegere Lijfland, een gebied met een eigen taal en cultuur.

Een mooi natuurgebied is het Gaujas Nationaal Park.

 

 

<
>
x