vtbkultuur Eeklo

Eeklo

NEW ORLEANS en haar JAZZKONING

Een boeiende vertelavond over New Orleans en de Jazzkoning Louis Armstrong, door Jean-Pierre De Smet.

Datum: 08/02/2019 tot 08/02/2019
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30
Plaats: Zaal 't Kerkplein
Adres: Kerkplein 4, 9900 Eeklo
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 6
Thema: Muziek
Type: Reportage of lezing

De inwoners van New Orleans vieren dit jaar de 300ste verjaardag

van hun stad met de nodige luister en heel veel muziek.

Van die 300 boeiende jaren heeft JP De Smet er intens 60 beleefd…één vijfde dus.

Hij vertelt niet alléén over jazz. Ook alle andere facetten van deze fascinerende stad komen in zijn vertelbeurt aan bod…geschiedenis en legendes…culinaria…Mardi Gras…bonte bevolkingsgroepen…architectuur en letterkunde…levensvreugde maar ook het noodlot.

 

 

Woorden schieten tekort om het talent van Louis Armstrong te omschrijven. Hij werd in 1901 in New Orleans geboren in de beruchte wijk Back O’Town die bekend was als ‘the Battlefield’. Tijdens zijn verblijf in een verbeteringsgesticht ‘for coloured boys’ ontpopte hij zich als een begaafd muzikant. Zijn leermeester, mentor en idool was Joe ’King’ Oliver.

Louis speelde o.a. met Kid Ory. Op de riverboats bracht Fate Marable hem de beginselen van de notenleer bij. In Chicago werd hij algemeen erkend als de allerbeste onder de besten. In New York speelde hij o.a.met  Fletcher Henderson en begeleidde hij de beroemdste blueszangeressen uit die tijd. Tenslotte bereikte hij, samen met de jazz zèlf, het Europese continent waar hij triomfantelijk werd onthaald als ‘ America’s Jazz Ambassador’

<
>
x