Cultuursmakers

Eeklo

!!! VOLZET !!! INSCHRIJVINGEN AFGESLOTEN !!! KNIPOOGDAG IEPER

De Westhoek spreekt tot de verbeelding: het bijzondere landschap dat vlakke velden afwisselt met voorzichtige heuvels; een panorama doorspekt met grafstenen die herinneren aan de gruwel die hier ooit heerste; pittoreske dorpen met hun volkscafeetjes; ranke hoppevelden en heerlijke wijndomeinen. Tijdens de KnipoogDag van Cultuursmakers op zondag 29 augustus 2021 kan je dit allemaal komen ontdekk

Datum: 29/08/2021
Uur: 08:00
Uur van samenkomst: 08:00
Plaats: Peperstraat
Adres: Bushalte watertoren , 9900 Eeklo
Prijs leden: 55
Prijs niet-leden: 60
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Meerdaagse uitstap/Cultuursmakers-trip
Beschikbare plaatsen: 25
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

PROGRAMMA

Voormiddag:

Commandobunker Kemmel

Begin jaren vijftig van de vorige eeuw, in volle Koude Oorlog, bouwen België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg en Nederland in het kader van het Pact van Brussel een coördinatiebunker voor de West-Europese luchtverdediging. Wanneer de bunker eindelijk klaar is, zal de nieuw opgerichte NAVO een eigen systeem installeren en blijft de bunker in Kemmel ongebruikt achter. Pas in 1963 besluit het opperbevel van de Belgische strijdkrachten om de bunker in te richten als hoofdkwartier in geval van oorlog, conflict of oefening.

Vandaag is de Commandobunker Kemmel een getuigenmuseum. Het verduidelijkt het ontstaan van de NAVO en het Warschaupact en licht de rol van België in de Koude Oorlog toe.
Aandacht : er zijn 80 (brede) trappen naar beneden en hou er rekening mee dat we na ongeveer 1 uur terug naar boven moeten en er geen lift beschikbaar is.

Wijngoed Monteberg

In 1996 legt Jean-Pierre Six de kiem voor Wijngoed Monteberg. Een terrein op de zuidflank van de Monteberg, 600 wijnstokken en een goeie dosis pit vormen de drie ingrediënten die aan de basis liggen van een gedurfd experiment op Heuvellandse bodem.
Jean-Pierre krijgt al gauw de smaak van de wijnbouw te pakken en legt zich verder toe op zijn passie.
“Een project moet zoals een goede wijn rijpen”, aldus de wijnbouwer en zo wordt het pionierswerk zijn levenswerk. 

Jean-Pierre heeft ondertussen de fakkel van Wijngoed Monteberg doorgegeven aan een nieuwe generatie. Edward en Katrien, die al jaren meeschrijven aan dat authentiek familieverhaal, bouwen nu met hart en ziel verder aan de droom van hun vader.

Namiddag:

Stadsfestival IEPER

In de namiddag, van 14 tot 17 uur, kan je individueel of in kleine groepjes en aan de hand van een programmablad Ieper verkennen.
Met je Cultuursmakers- button opgespeld ben je welkom op verschillende bezoekpunten. Je ontdekt vele monumenten die getuigen van een zeer rijk en divers verleden.
Tijdens de middeleeuwen was Ieper een bloeiende handelsstad en één van de grote Vlaamse lakensteden naast Brugge en Gent. De indrukwekkende Lakenhallen zijn het bewijs van deze glorieperiode.
Ook de Sint- Maartenskathedraal en de prachtige vestingen dateren uit dit tijdperk.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de charmante stad herleid tot een grote puinhoop. Ieper werd bijna volledig vernield door vier jaren van zinloos geweld. Met respect voor het verleden bouwden de Ieperlingen hun stad weer op.
Ieper telt ook heel wat mooie kerken waarvan de verschillende torens de skyline van de stad op vandaag nog kenmerken.
Gidsen staan ter plekke en laten je verder kennismaken met de vele gekende en minder gekende pareltjes van Ieper. Van 17 tot 18 uur sluiten we de KnipoogDag af.

NUTTIGE INFO

Inschrijvingen bij:
Luc Fiers   vtbfiers@hotmail.com    09 377 76 46

Opgelet: aantal deelnemers is beperkt tot 25 personen

Deelnameprijs: € 60  voor niet leden
                           € 55  voor leden Cultuursmakers en VAB

Rekeningnummer: BE51 0001 0759 8662

Inbegrepen: autocar, middagmaal, alle toegangsprijzen en gidsen

Vertrekuur: 8.00 uur

Opstapplaatsen:

Bushalte watertoren Eeklo
Bushalte KBC Markt Eeklo

<
>
x