vtbkultuur Eeklo

Eeklo

VERPLAATST NAAR 2021 Culturele driedaagse naar Drachenfels, Bonn en Keulen.

We reizen naar Duitsland en bezoeken Drachenfels, Bonn en Keulen! Onder begeleiding van gedreven gidsen vernemen we meer over de geschiedenis, cultuur, religie en kunst van deze steden.

Datum: 18/09/2020 tot 20/09/2020
Uur: 06:30
Plaats: Bushalte watertoren
Adres: Peperstraat , 9900 Eeklo
Prijs leden: 455
Thema: Architectuur
Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Muziek
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip

VERPLAATST NAAR 2021  -   VAN VRIJDAG 17 T.E.M. ZONDAG 19 SEPTEMBER 2021

Culturele driedaagse

DRACHENFELS - BONN - KEULEN

18, 19 en 20 september 2020

Programma

Vrijdag 18 september: Drachenfels

Drachenfels

Op de top van het Zevengebergte, ook wel de Drachenfels genoemd, is er een fantastisch uitzicht over de Rijn en omstreken. Het is de ideale plek om even te genieten. Op de top staat een ruïne die dezelfde naam draagt: de Drachenfels. Iets lager gelegen staat het prachtige sprookjeskasteel Schloss Drachenburg.

De Drachenfelsbahn

De Drachenfelsbahn is het oudste tandradspoor van Duitsland. De lijn werd in 1883 geopend, is 1,5 km lang, overbrugt een hoogteverschil van 220 m en overwint een maximale stijging van 20%. De eerste treinstellen werden aangedreven door stoomlocomotieven, vanaf 1955 beginnen elektrische treinen de stoomlocomotieven te vervangen. Er zijn drie stations. Het dalstation is een combinatie van een treinstation, toeristeninformatiepunt en expositieruimte. Halfweg ligt middenstation Schloss Drachenburg. Het eindstation ligt aan de voet van de ruïne van de Drachenfels en het panoramaplatform.

Schloss Drachenburg

Bij het middenstation ligt het neogotische kasteel Schloss Drachenburg. Het werd tussen 1881 en 1884 gebouwd door Stephan von Sarter, de jongste zoon van een cafébaas uit Bonn. Stephan was een financieel genie die hielp bij de financiering van het Suezkanaal en van het Panamakanaal.

Het kasteel raakte in verval, werd in 1986 geklasseerd om tussen 1995 en 2011 te kunnen worden gerestaureerd.

Meer dan 10 prachtig gerestaureerde en bemeubelde ruimtes kunnen in het kasteel bezocht worden.

 

Na onze eerste drukke dag rijden we naar ons hotel in Bonn:

 

Maritim Hotel Bonn****

Godesberger Allee

53175 Bonn

Tel. 00 49 228 8108-0

Zaterdag 19 september: Bonn

250 jaar Beethoven

Bonn: het tweede leven van de voormalige hoofdstad

Er zijn niet veel steden die in de jongste geschiedenis het etiket 'ex-hoofdstad' opgeplakt hebben gekregen. Bonn is er één van. Maar wie denkt dat Bonn sinds het zijn aanzien als hoofdstad kwijt is, in een soort doornroosjesslaap is gevallen, vergist zich. Het vroegere 'Bundesdorf' is nu een economische en culturele metropool van formaat, even zelfbewust en internationaal georiënteerd als het altijd is geweest.

Weense klassieker uit Bonn: Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven werd in 1770 in Bonn geboren. Ook al verhuisde hij reeds op jonge leeftijd naar Wenen, waar hij als 'voltooier van de Weense klassieke muziek' wereldfaam verkreeg, eert en vereert Bonn zijn genie vol enthousiasme. Het Beethoven-Haus, zijn geboortehuis en tegenwoordig een museum, de grote Beethovencollectie in het 'Haus zum Mohren', de Beethovenhalle, een van de belangrijkste bouwwerken van de jonge bondsrepubliek en tot slot het jaarlijks plaatsvindende Beethovenfeest zijn het duidelijke bewijs: Bonn is de Beethovenstad bij uitstek.

Nu zijn geboortehuis helemaal opnieuw is ingericht en er een permanente tentoonstelling is in ondergebracht, mag een bezoek aan dit Beethoven-Haus niet ontbreken. Een inleidende voordracht maakt ons wegwijs in het gebouw, dat we nadien zelfstandig zullen bezoeken. Als afsluiter van ons bezoek worden we vergast op een pianoconcertje, uitgevoerd op de historische Hammerflügel uit 1824.

Na de lunch maken we een Beethovenwandeling in de stad.

Zondag 20 september: Keulen

Dom van Keulen

De grootste kathedraal van Duitsland staat in Keulen. De volledige naam van de Dom van Keulen is ‘Hohe Domkirche Sankt Petrus’. De kathedraal is een waar bedevaartsoord. In opdracht van aartsbisschop Rainald von Dassel worden sinds het jaar 1164 namelijk in de ‘Hohe Domkirche zu Köln’ de vermeende stoffelijke resten van de ‘Drie Koningen’ bewaard. Deze relikwieën, afkomstig uit Italië, zijn binnen het christelijke geloof zeer belangrijk en worden ook daarom veelvuldig bezocht. Ze waren zo belangrijk dat men er een Driekoningenschrijn voor maakte. Een uitzonderlijk staaltje middeleeuwse goudsmeedkunst van 220 cm lang, 110 cm breed en 153 cm hoog en weegt 300 kilo !

Het verkrijgen van het huidige uiterlijk van de Dom van Keulen heeft vele eeuwen geduurd. Na meer dan zeshonderd jaar bouwen werd de dom in 1880 als voltooid beschouwd. Na WOII volgden jaren van restauratie en pas in 1956 was de kathedraal grotendeels hersteld. Het imposante uiterlijk en de waardevolle geschiedenis van deze gotische kathedraal zorgen nog jaarlijks voor miljoenen bezoekers.

’s Middags genieten we van een lunch in ‘Brauhaus Walfisch’.

Keulen heeft natuurlijk veel meer te bieden. Door een stadswandeling zullen we deze populaire en boeiende stad ontdekken.
Keulen is een stad met moderne architectuur die vaak verweven is met ruïnes van de bombardementen tijdens WOII.

Op de terugweg stoppen we in Olen voor een culinaire afsluiter.

INFORMATIE:

Vertrek:  

om 6.30 uur aan bushalte watertoren Peperstraat en om

om 6.45 uur aan KBC Markt Eeklo

 

Prijs: € 455 voor leden vtbKultuur/VAB         toeslag single: € 65

Zo vlug mogelijk inschrijven daar het aantal plaatsen in het hotel beperkt is.

De inschrijving is pas geldig nadat wij uw voorschot, € 150 per persoon, ontvangen hebben.

 

Indien u een annuleringsverzekering wenst, gelieve dan € 23 per persoon te betalen samen met het voorschot!

 

Het saldo vóór 10 augustus 2020 storten a.u.b.

Betaling door overschrijving op rek. BE51 0001 0759 8662 van
Luc Fiers VTB met vermelding ‘Bonn + naam’ (eerst telefoneren voor plaatsbevestiging en melden opstapplaats Tel. 09 377 76 46)

 

Inbegrepen: vervoer, fooi chauffeur, gidsen en alle bezoeken zoals in het programma vermeld.

Volpension van vrijdagmiddag tot en met zondagavond zoals in het programma vermeld, het verblijf in een tweepersoonskamer.

 

Niet inbegrepen: dranken bij de maaltijden en vrije koffiestop op de heenreis.

 

<
>
x