Cultuursmakers

Eeklo

!!! AFGELAST !!! Reisimpressie Ijsland: land van vuur en ijs

Reisreportage over een prachtig natuurland!

Datum: 26/11/2020
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:30
Deuren open: 19:30
Plaats: PC Sint-Jozef
Adres: Abdijstraat 31, 9900 Eeklo
Plaats van bijeenkomst: Abdijstraat 31 9900 Eeklo
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 6
Thema: Architectuur
Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Reportage of lezing
Beschikbare plaatsen: 50

IJsland: land van vuur en ijs

een reisreportage van Jean-Pierre Demarsin en Mieke Opsomer

donderdag 26 november 2020 om 20 uur 

 

IJsland, land van vuur, ligt op de Midden-Atlantische rug, een enorme bergketen in noord-zuidelijke richting op de bodem van de Atlantische Oceaan. Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn er heel gewoon. Bij de uitbarsting van de Eyjaffallajökull in 2010 teisterden aswolken Europa. Veel gestrande reizigers zullen dit niet vlug vergeten.

IJsland, een land van vuur, maar uiteraard ook een land van ijs. Elf procent van het totale landoppervlak is bedekt met gletsjers. De Vatnajökull, de grootste van de gletsjers, beslaat een gebied dat groter is dan drie Vlaamse provincies samen. Het land, ruim driemaal België, heeft een bevolkingsdichtheid die honderd keer kleiner is. Tot een hoogte van 200 meter is het kustgebied bewoond. De rest, ongeveer 80 % van IJsland, is onbewoonbaar. Men vindt er lavavelden, steenwoestijnen, rotsen, bergen en gletsjers. 
In 874 zette Ingólfur Arnarson met zijn gevolg koers naar IJsland om de tirannie van de Noorse koning te ontvluchten. De plaats waar hij zijn boerderij optrok, groeide uit tot de hoofdstad Reykjavik. Daar woont zowat de helft van de totale bevolking. Vroeger waren veeteelt en visvangst de belangrijkste activiteiten. 

IJslanders zijn fier op hun taal en tradities. De Edda en de sagen zijn geschreven in de taal van de Vikings, een taal die in de loop der eeuwen slechts weinig is veranderd. 

<
>
x