Lezing hoe zeewater kan omgevormd worden tot drinkwater.
Datum: | 21/02/2019 |
Uur: | 20:00 |
Uur van samenkomst: | 19:45 |
Deuren open: | 19:30 |
Plaats: | Bibliotheek Duffel |
Adres: | O.L.Vrouwlaan 1, 2570 DUFFEL |
Prijs leden: | € 5,00 |
Prijs niet-leden: | € 5,00 |
Thema: |
Wetenschap en techniek |
Type: | Reportage of lezing |
Professor Marjolein Vanoppen van de Universiteit Gent behaalde haar doctoraat met het onderzoek van zeewater naar drinkwater.
Van al het water op aarde is amper 3% zoet en daarvan is het merendeel onbereikbaar.
Oplossingen om zeewater drinkbaar te maken , zijn meer dan ooit een noodzaak geworden.
De gemiddelde Belg verbruikt elke dag zo'n 100 liter water om te koken, te wassen en het toilet door te spoelen en 70% van het
beschikbare zoet water gaat naar de landbouw, bevestigt Marjolein Vanoppen, bio-ingenieur aan de Universiteit Gent.
De helft van het drinkwaterin ons land wordt opgepompt uit de grond, de andere helft komt van oppervlaktewater zoals rivieren
en kanalen. Als het een tijdlang niet regent , komt onze voorraad in het gedrang.
Onze watervoorraden staan daarom onder enorme druk. De droogte die we vorige zomer meemaakten toonde nog maar eens aan
dat niemand hier aan ontsnapt.
Het gebruik van alternatieve waterbronnen zoals zeewater kan een oplossing bieden.
Aan de universiteit van Gent ontwikkelen ze een nieuwe technologie die de energievraag van klassieke zeewaterontzouting kan
verlagen. In deze lezing maak je kennis met alle aspecten van drinkwater
©
©