Cultuursmakers

Duffel

HET DRINKWATER VAN DE TOEKOMST

Lezing hoe zeewater kan omgevormd worden tot drinkwater.

Datum: 21/02/2019
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:45
Deuren open: 19:30
Plaats: Bibliotheek Duffel
Adres: O.L.Vrouwlaan 1, 2570 DUFFEL
Prijs leden: € 5,00
Prijs niet-leden: € 5,00
Thema: Wetenschap en techniek
Type: Reportage of lezing

Professor Marjolein Vanoppen van de Universiteit Gent behaalde haar doctoraat met het onderzoek van zeewater naar drinkwater.
Van al het water op aarde is amper 3% zoet en daarvan is het merendeel onbereikbaar.
Oplossingen om zeewater drinkbaar te maken , zijn meer dan ooit een noodzaak geworden.
De gemiddelde Belg verbruikt elke dag  zo'n 100 liter water om te koken, te wassen en het toilet door te spoelen en 70%  van  het
beschikbare zoet water gaat  naar de landbouw, bevestigt Marjolein Vanoppen, bio-ingenieur aan de Universiteit Gent.
De helft van het drinkwaterin ons land wordt opgepompt  uit de grond, de andere helft  komt van oppervlaktewater  zoals rivieren
en kanalen. Als het een tijdlang niet regent , komt onze voorraad in het gedrang.
Onze watervoorraden staan daarom onder  enorme druk.  De droogte  die we vorige zomer meemaakten toonde nog maar eens aan
dat niemand  hier aan ontsnapt.
Het gebruik van alternatieve waterbronnen zoals zeewater kan een oplossing bieden.
Aan de universiteit van Gent ontwikkelen ze een nieuwe technologie die de energievraag van klassieke zeewaterontzouting kan
verlagen. In deze lezing maak je kennis met alle aspecten van drinkwater

 

<
>
x