Cultuursmakers

Carpe Diem

Op stap door de geschiedenis van Ename met een aantal erfgoedparels

Wie Ename hoort, denkt vaak in de eerste plaats aan het abdijbier. Dat bier kreeg zijn naam van de benedictijnenabdij die hier ooit gevestigd was en waarvan we de archeologische restanten bezoeken. Maar ook een kijk in het depot, de kerk en een interieurbezoek aan het Huis Beaucarne.

Datum: 05/09/2021
Uur: 13:00
Deuren open: 12:50 uur
Plaats: Het Archeopark
Adres: Lijnwaadmarkt , 9700 Ename
Prijs leden: 36
Prijs niet-leden: 40
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Vandaag worden we verwelkomt door Lien Lombaert Erfgoedconsulent dienst archeologie & depot bij Provincie Oost-Vlaanderen, in het oog springende moderne gebouw kunnen we achter de schermen van dit depot binnen kijken!

We gaan ook een kijkje nemen op de abdijsite en hier is onze gids van dienst Luc Bauters Beleidsconsulent dienst archeologie & depot bij Provincie Oost-Vlaanderen.

Een andere getuige van die hoogdagen is zonder twijfel de Sint-Laurentiuskerk. Deze vroeg-romaanse kerk is een zeldzame restant van de Ottoonse bouwkunst. Hierin werden wellicht de oudste wandschilderingen van Vlaanderen of misschien van de BeNeLux ontdekt. 

Zo gaan wij geruisloos over naar de 18de eeuw en meer bepaald Huis Beaucarne. De familie Beaucarne leverde meerdere burgemeesters voor Ename en bekleedde belangrijke functies in de Belgische geschiedenis. Vandaag de dag stellen nazaten van de familie dit pareltje open voor ons. Rondleiding in het interieur en in de tuin.

We sluiten onze namiddag af met Afternoon tea.

Inschrijven verplicht: Dit kan via mail denderleeuw@cultuursmakers.be of bellen naar 0470 19 36 61 (Diane)                                                Inschrijven kan tot 22 augustus 2021  

<
>
x