vtbkultuur Denderleeuw Carpe Diem

Denderleeuw Carpe Diem

Excursie - Met Egmont viert Beethoven het vrije individu in Mechelen

Kunstuur 'unieke schilderijen uit de doeken' en daarna gaan we naar theater want niemand minder dan Jan Decleir en Peter Van Den Begin vertolken de historische rollen van Graaf Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de Hertog van Alva.

Datum: 09/05/2020
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 13.50
Plaats: Heilige Geestkapel
Adres: Minderbroedersgang 1, 2800 Mechelen
Prijs leden: 41
Prijs niet-leden: 45
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Muziek
Podiumactiviteiten
Type: Podiumactiviteit - theater

Inschrijven kan tot 2 april 2020.

'vervoer voor eigen rekening'

 

We verzamelen tegen 13:50 uur aan de H. Geestkapel in Mechelen met een bezoek “unieke schilderijen uit de doeken”.

Belgische schilderkunst op een bijzondere wijze gebracht...Het Kunstuur stelt 32 topwerken tentoon uit de periode 1887 - 1938. Het is een heel aparte beleving. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek zorgt dat voor een uur betoverende kunst in een historische locatie, de Heilige Geestkapel, recht tegenover de Sint-Romboutstoren.

EGMONT

50% muziektheater 50 % vaderlandse geschiedenis Iets meer dan 450 jaar geleden werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel.

De grondvesten van de Lage Landen daverden onder het koppenrollende en repressieve bewind van Filips II in de tweede helft van de 16de eeuw. De terechtstelling van de populaire Egmont maakte grote onvrede los bij de bevolking en luidde de bloedige Tachtigjarige oorlog in. Na zijn dood symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden. Zijn levensverhaal inspireerde vele volgende generaties en zindert ook vandaag nog door.

Goethe en Beethoven schreven hun Egmont. Met felle spots op de geschiedenis werpt ook deze ‘Egmont’ een kritisch licht op onze eigen tijd. Net zoals Beethoven en Goethe dat meer dan 200 jaar geleden deden vanuit de woelige tijd waarin zij leefden.

Beethoven schreef zijn 3de symfonie ter ere van Napoleon en schrapte terstond Bonaparte van zijn partituur toen die zichzelf uitriep tot Keizer en de verworven vrijheden van de Franse revolutie weer inperkte.

Met Egmont viert Beethoven het vrije individu.

Tekst en muziek vertellen in deze productie een boeiend en onpartijdig relaas van de historische feiten, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven en vanuit een hedendaags bewustzijn.

Niemand minder dan Jan Decleir en Peter Van Den Begin vertolken de historische rollen van Graaf Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de Hertog van Alva en I SOLISTI Vlaams Radiokoor.

 

Praktische afspraken

13:45 uur afspraak aan de H. Geest kapel (tegenover St. Romboutskathedraal)

17:15 uur aan CC Mechelen 

Prijs: € 45 niet-leden / € 41 leden vtbKultuur - VAB en Heemkundige Kring Welle (Wallo)

Inbegrepen:

- Toegangsticket Kunstuur

- Toegangsticket "Met Egmont viert Beethoven het vrije individu"

 

Wil jij dit ook meemaken schrijf je dan snel in.

 

Wie enkel aan Kunstuur of enkel aan het theater wenst deel te nemen, neem dan contact op met

Diane 0470 19 36 61.

<
>
x