vtbkultuur Denderleeuw Carpe Diem

Denderleeuw Carpe Diem

Afgesloten - Excursie: GAS!

De eerste grote gifgasaanval rond Ieper in 1915. Die aanval werd niet gepland in Berlijn, maar in Tielt. Wil jij ook er het fijne van weten...

Datum: 29/11/2019
Uur van samenkomst: 7.30
Plaats: .
Plaats van bijeenkomst: Vertrek met de autocar aan 't Kasteeltje, Stationsstraat 7, Denderleeuw
Prijs leden: 82
Prijs niet-leden: 88
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

 

 

Gründlich en beschaafd. Zo verkochten ‘vernieuwers’ in het Duitse leger in 1915 de eerste grote gifgasaanval rond Ieper. Die aanval werd niet gepland in Berlijn, maar in Tielt.

We starten de dag met een lezing ‘Gas tijdens WO I en de biologische effecten van gas op het menselijk lichaam’ door Dr. Vandermeulen. Hij is huisarts in Tielt, levenslang Wereldoorlog I-vorser en kenner van gifgas en bij uitbreiding chemische oorlogvoering.

Helaas is het thema ook vandaag nog aan de orde. Op YouTube filmpjes uit Syrië en elders, zien we dezelfde paniek, dezelfde ontmenselijking als op beelden uit WO I. Eerder dan het sterven van een mens zie je het creperen. Er is geen bloed en de ledematen zitten nog op hun plaats. 

Na de lezing gaan we in Tielt op pad met historica Ann Callens, mede-auteur van ‘Gas!’. Zij leidt ons langs de gebouwen die een hoofdrol hebben gespeeld tijdens WO I. 

In de namiddag gaan we eveneens met mevrouw Callens op pad, in de omgeving van Ieper, waar de eerste aanvallen hebben plaatsgevonden. 

We ronden onze dag af aan de Palingbeek. We brengen een bezoek aan de land-art-installatie Coming World Remember Me (CWRM) uit 2018 was een toegankelijke en respectvolle herinnering aan het onmenselijke leed dat miljoenen mensen honderd jaar geleden moesten ondergaan wegens een wereldwijd gewapend conflict. Door de grote belangstelling voor de expo ‘600.000 beeldjes – 600.000 namen’ werd er, in samenspraak tussen kunstenaar Koen Vanmechelen en de Provincie West-Vlaanderen, een nieuw kunstwerk geïnstalleerd.

            

Inbegrepen:
  • Autocarvervoer
  • Toegangsgeld
  • Audiosysteem
  • Koffie en croissant
  • Nederlandstalige reisleiding, gidsen en deskundige toelichting door dr J. Vandermeulen
  • Lunch
  • Fooi chauffeur

 

<
>
x