vtbkultuur Denderleeuw Carpe Diem

Denderleeuw Carpe Diem

Afgesloten - Excursie: De wereld van Bruegel in Bokrijk

We gaan op zoek naar de tastbare verbondenheid tussen Bruegel en Bokrijk. Je ontdekt landschappen en voorwerpen uit de 16de eeuw. Zo kom je meteen in de eeuw van Bruegel terecht. 

Datum: 22/09/2019
Uur van samenkomst: 7.45
Plaats: Bokrijk
Plaats van bijeenkomst: Vertrek met de autocar aan 't Kasteeltje, Stationsstraat 7, Denderleeuw
Prijs leden: 74
Prijs niet-leden: 82
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

 
Bruegel en Bokrijk … dat ligt meer voor de hand dan je zou denken! Dit levendige doe-museum in openlucht focust op het dagelijkse leven van mensen vroeger, nu en in de toekomst. Ook in de werken van Bruegel staat de ‘gewone’ mens centraal. Je waant je er werkelijk in een schilderij van Pieter Bruegel de Oude.

Bij een kopje koffie laat (kunst)historicus Dr. Jan Vaes ons in een boeiende lezing het vernieuwende van Brueghel zien, schetst het tijdsbeeld van deze ‘Vlaamse’ meester én toont aan hoe zijn oeuvre daarvan een gecondenseerde graadmeter is. Hij voelde immers als geen ander aan wat de essentie van zijn tijd was. Als een barometer. Tijdens de lezing mogen we ook iets heel verrassends doen …

Vervolgens gaan we op ontdekkingstocht met een gids. Wie was Pieter Bruegel? Welk door weinigen gekend verhaal verbindt hem en Bokrijk? Hoe kunnen we Bruegels landschapsschilderijen lezen en wat vertellen zijn encyclopedische werken ons over het dagelijks leven in de 16e eeuw? De antwoorden krijg je dankzij een boeiende tocht door het museum met stops aan de verschillende Bruegelhaltes. Tot slot zien we een door dr. Sabine
Pénot, de Bruegelexperte van het Weense museum, samengestelde selectie van originele 16e-eeuwse objecten uit de Nederlanden, tijdgenoten als het ware van Pieter Bruegel en niet zelden schildersmodel in zijn werk.
Helemaal interactief wordt het op het einde van het parcours want dan stap je letterlijk binnen in het schilderij ‘De strijd tussen carnaval en vasten’. Het is één van de bekendste werken van Pieter Bruegel de Oude en jij mag voor één moment daarin optreden als figurant. 

We ronden af met een Bruegeltafel.
 
In de namiddag kun je vrij op ontdekking gaan in het Openluchtmuseum van Bokrijk.
 
Inbegrepen:
  • Autocarvervoer
  • Toegangsgeld Domein Bokrijk
  • Audiosysteem
  • Koffie met vlaai
  • Nederlandstalige reisleiding, gidsen en deskundige toelichting door dr Jan Vaes
  • Bruegeltafel met een Bruegelbiertje
  • Fooi chauffeur

 

 

<
>
x