vtbkultuur Denderleeuw Carpe Diem

Denderleeuw Carpe Diem

deCHORALE

Een oratoriumkoor, dat bestaat uit ongeveer 120 bevlogen zangers.

Datum: 10/11/2019
Uur: 15:00
Uur van samenkomst: 13.30
Plaats: deSingel
Adres: Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
Plaats van bijeenkomst: 't Kasteeltje - Stationsstraat 7 Denderleeuw
Prijs leden:
Prijs niet-leden:
Thema: Muziek
Type: Podiumactiviteit - concert

Op zondag 10 november 2019 met Canto General van Pablo Neruda en Mikis Theodorakis in de deSingel, Antwerpen.

De CANTO GENERAL is een prachtig werk en nog steeds brandend actueel.

Het publiek – jong en oud – zal zich aangesproken voelen door de poëzie die zeker niet de pretentie heeft om de werkelijkheid te herscheppen maar ze kan ons er wel laten van dromen. Pablo Neruda schreef zijn Canto in drie fases: in Chili op het eind van de jaren dertig, daarna in Mexico om het af te werken in Chili in 1950.

Zijn bezoek aan Machu Picchu in Peru moet erg bepalend geweest zijn om een boek te schrijven over heel ZuidAmerika en niet alleen over zijn geboorteland Chili. “Hier rustten ’s nachts mensenvoeten uit naast de poten van de arend in de hoge roofzuchtige holen, en bij dageraad stapten ze met dondervoeten op ijle nevel, en ze raakten aarde en stenen tot ze hen herkenden in nacht of dood.” In dit fragment merken we hoe deze Incastad in de Andes door zijn pen uitgroeit tot een plek waarin geschiedenis, ruimte en tijd, het aardse en het hemelse, mythe en spiritualiteit verbonden worden. Bovendien neemt hij het op voor de indianen die bij de bouw omkwamen. Al deze elementen vormen de kern van zijn CANTO GENERAL. 

Vind ik deze poëtische kroniek dan geen tijdloos meesterwerk ? Toch wel, Omwille van de plaats die Neruda de mens in het licht van de genadeloze tijd geeft. Omwille van de beeldenrijkdom, waarmee hij Latijns-Amerika in taal als een feniks uit de as van de wrede geschiedenis laat rijzen. En vooral omwille van het laatste deel, waarin de dichter, die op zoveel andere plaatsen kwam, terugkeert naar zijn kindertijd en zich vereenzelvigt met de Mapuche-indianen. Neruda laat de mogelijkheden voor een vrij leven zien, maar verweeft die met zijn persoonlijk verhaal en met een sterk besef van eindigheid.

Een wereldreis naar de geboortegrond, dat is de Canto die ik gelezen heb.

 

(Bron: Paul Demets, dichter en poëzierecensent; hij behoort tot de Vlaamse poëzietop).

 

Overname van website deChorale met toestemming - Foto en Tekst

<
>
x