vtbkultuur Deinze

Deinze

KnipoogDag Westhoek: Ieper en omgeving - VERPLAATST

Elke lente organiseert vtbKultuur zijn KnipoogDag, een cultureel festival waarmee je op een leuke en gezellige manier de culturele pareltjes van een streek kan ontdekken. Deze keer verkennen we de Westhoek: Ieper en omgeving. De KnipoogDag Westhoek wordt verplaatst naar zondag 21 maart 2021.

Datum: 21/03/2021
Uur van samenkomst: 8.40 uur
Plaats: Parking Palaestra
Adres: Kastanjelaan 35, 9800 Deinze
Plaats van bijeenkomst: Parking Palaestra
Prijs leden: 50
Prijs niet-leden: 55
Thema: Architectuur
Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Muziek
Type: Groepsbezoek

In de voormiddag doen we een busrondrit langs de filmlocaties van de televisieserie Eigen Kweek.

Heuvelland ligt in het uiterste westen van ons land en is van een ongekende schoonheid. Kemmelberg, Rode Berg, Zwarte Berg, Scherpenberg en nog een pak andere heuveltopjes verbergen in hun groene valleien enkele schilderachtige dorpjes waar de straffe verhalen, stille plekjes en fenomenale vergezichten er voor het rapen liggen.

In de voetsporen van de familie Welvaert

In de eerste reeks van de televisieserie Eigen Kweek begonnen aardappelteler Jos en zoon Steven cannabis te kweken om het hoofd boven water te houden.
De serie is voornamelijk in Heuvelland gefilmd.
In de kerk van Wijtschate geeft de gids zijn inleiding en bekijken we een filmpje met bloopers uit de serie. Lachen geblazen. We maken dan een korte wandeling naar de oude pastorie, het "massagesalon" met een blik op enkele decorstukken, o.a. de maquette over de Mijnenslag van Eigen Kweek.
Vervolgens maken we met de autocar een rondrit door Heuvelland langs belangrijke filmlocaties zoals de boerderij van Jos en Ria en de loods van de eerste serie.

Het middagmaal (driegangenmenu) is voorzien rond 12.15 uur.

In de namiddag, van 14 tot 17 uur, kan je individueel of in kleine groepjes en aan de hand van een programmablad Ieper verkennen. Met je vtbKultuur-button opgespeld ben je welkom op verschillende bezoekpunten.
Je ontdekt vele monumenten die getuigen van een zeer rijk en divers verleden. Tijdens de middeleeuwen was Ieper een bloeiende handelsstad en één van de grote Vlaamse lakensteden naast Brugge en Gent. De indrukwekkende Lakenhallen is het bewijs van deze glorieperiode. Ook de Sint-Maartenskathedraal en de prachtige vestingen dateren uit dit tijdperk.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de charmante stad herleid tot een grote puinhoop. Ieper werd bijna volledig vernield door vier jaren van zinloos geweld. Met respect voor het verleden bouwden de Ieperlingen hun stad weer op. Ieper telt dan ook heel wat mooie kerken waarvan de verschillende torens de skyline van de stad op vandaag nog kenmerken. Gidsen staan ter plekke en laten je verder kennismaken met de vele gekende en minder gekende pareltjes van Ieper.

We sluiten de KnipoogDag af met een drankje ter hoogte van het evenementenplein Cultuurcentrum Het Perron.

 

Zondag 21 maart 2021 - 8.40 uur - Parking Palaestra

 

U kan inschrijven en betalen in TUI Deinze, Gentstraat 41, tel. 09 380 86 94.

Inbegrepen: vervoer per autocar, alle bezoeken en toegangsgelden, middagmaal, fooi voor de chauffeur, reisleiding.

<
>
x