vtbkultuur Deinze

Deinze

Bier en chocolade

Op de kaart staan vijf krakers van bieren die de ultieme praline proberen te verleiden. Unieke pralines worden telkens gekoppeld aan een bijhorend bier. Een clash der titanen tussen de bierliefhebber en chocoladefan in Werner Callebaut. De ene kiest voor vredevolle harmonie tussen praline en bier. De andere zoekt de duistere kant van het contrast tussen bier en chocolade op.

Datum: 14/09/2018
Uur: 19:30
Plaats: Huisbrouwerij Sint Canarus
Adres: Polderweg 2, 9800 Gottem
Prijs leden: 20 euro
Prijs niet-leden: 22 euro
Thema: Culinair
Type: Reportage of lezing

Op het eerste zicht lijkt de complementaire smaak van de twee vanzelfsprekend. Denk aan donkere bieren zoals porter of stout die vaak een specifiek chocolade aroma bevatten zonder dat er cacao aan toegevoegd is. Maar een blik van dichterbij onthult dat bier en chocolade complementaire kwaliteiten hebben. Kwaliteiten die voorbij het evidente gaan. Van zoet tot bitter, van licht tot zwaar, van wit tot donker. Deze adjectieven beschrijven zowel bier als chocolade en de manieren waarop deze smaken contrasteren en complimenteren.

Het doel bij een tasting van bier en chocolade is de intensiteit van deze smaken doen eindigen in een perfect evenwicht. Een sterke, donkere chocolade, 70 % bijvoorbeeld, gepaard laten gaan met een licht bier zou de smaak van het bier teniet doen. Het omgekeerde is ook waar: zet een zoete, witte chocolade naast een complex bier en er is niet veel meer over van de chocolade om van te genieten. Er dient altijd een goede balans te zijn om de smaken van zowel het bier als de chocolade in harmonie te brengen. Deze harmonie kan echter ook bereikt worden door contrasterende smaken. Bedoeling is om ervoor te zorgen dat de praline het bier beter maakt en omgekeerd.

Jaren ervaring in de kunst van bier – en chocolade pairing maken de creatie van unieke tasting avonden mogelijk. Avonden waarvan de herinneringen blijven nazinderen, lang nadat de smaak is verdwenen.

Werner Callebaut

Werner Callebaut is een passioneel liefhebber van zowel bier als chocolade. Met een naam als Callebaut, één van de grootste namen in Belgische chocolade, is het logisch dat hij zich tot chocolade aangetrokken voelt. Hij volgde een opleiding in chocoladeverwerking aan Syntra te Aalst, met de intentie om in de chocoladewereld te werken. Op een moment ontdekte Werner ook zijn liefde voor de Belgische biercultuur en ging hij de opleiding Zytholoog, of bierkenner, in Leuven volgen. In een poging om zijn beide passies te combineren begon hij bier- en chocolade tastings te organiseren. Eerst voor de Dijleschuimers, een Leuvensebierproefvereniging, en later voor diverse verenigingen, bedrijven en evenementen in België. Waar hij eerst verrast was door het warme onthaal van zijn tastings, begrijpt hij nu dat ze een niche vullen dat voorheen ontbrak in de Belgische smaakscène.

 

Vrijdag 14 september 2018 - 19.30 uur - Huisbrouwerij Sint Canarus

Vooraf inschrijven noodzakelijk - TUI Deinze, Gentstraat 41, tel. 09 380 86 94.

<
>
x