Cultuursmakers

Damme

Corona

   
www.cultuursmakers.be/damme        facebook.com/damme.vtbkultuur

Nieuwsbrief in tijden van CORONA !“
 

Beste vrienden van Cultuursmakers DAMME,  

 

“Heb je even voor mij; maak wat tijd voor me vrij (A.H.)” ! Paasmaandagavond 2020: een verstilde wereld waarin zelfs de stilte  hoorbaar is. Een merel fluit het avondlied bij zonsondergang (20u35). Plots werd de veelbelovende, uitdagende lente buitengewoon zomers maar wel met die enige zekerheid: de onzekerheid van deze Coronatijd, een donkere eenzame Poolwinter. Mochten we 2020 kunnen “deleten” op onze computer en opnieuw opstarten: we deden het meteen want er zit een “virus” in. Cultuursmakers Damme en wij allen hadden het ons totaal anders voorgesteld ! Sedert 27 februari ll. (onze laatste activiteit) zijn onze wegen uit elkaar gegaan. Culturele deuren gingen half maart op slot. Vele activiteiten voor het voorjaar werden geannuleerd en aan jullie eerder gecommuniceerd. Het zal wellicht al meer dan najaar worden als we ons ten vroegste  cultureel opnieuw mogen manifesteren en ons “kot verlaten”. De redenen zijn ons bekend. Ons jaarthema “Buren” kreeg een ferme knauw. Bewegings- en belevingsvrijheid werden ons uit veiligheid en voor de gezondheid terecht verboden ! Mondiaal worden wij in de rug geschoten door een onbekende, onzichtbare en heel gevaarlijke vijand die op de loer ligt. Een “gezondheidsoorlog” die tergend lang duurt; een oorlog die  niemand kan  winnen tenzij we ons houden aan de voorgeschreven maatregelen. Hoe pijnlijk en hoe immens die verlatenheid ook doorweegt, zoals de kippen op stok in hun hok zijn wij nu gekluisterd aan “ons kot” (hoewel we wellicht geen student meer zijn).

Kus- en handenvrij zijn we nu, geen geknuffel of gezoen bij het onthaal of afscheid. Koosjer dan ooit. We logeren in onze “Casa Corona”; poetsen erop los, ruimen op en maken schoon zoals nooit tevoren. Onze tuintjes zijn oer-Hollandse prieeltjes en doen denken aan een Leids hofje (weet je nog?). Een ander gevaar loert om de hoek m.n. veel rugklachten in het najaar van dit hard labeur. Onze wereld is plots veranderd. Alles is zo ongezien, ontwricht, tijdloos, onwezenlijk en kwetsbaar. We zullen nooit meer kunnen denken dat dit niet kan gebeuren. Onthaasten is nu een “sterk werkwoord” geworden. De wereld lag aan onze voeten en plots is de ballon doorprikt. Het wordt zoeken naar antwoorden voor nieuwe tijden, nieuwe uitdagingen, nieuwe mogelijkheden, nieuwe ontdekkingen, opnieuw (her)waarderen en ontmoeten. Hieraan wil Cultuursmakers Damme in de toekomst zeker toe bijdragen. Samen met jullie, buren, kennissen,  nieuwe deelnemers en geïnteresseerden.

Ons bestuur hoopt vooral dat jullie op dit moment toch nog gezond gebleven zijn en dit blijven. Mocht het Covid-19 toch binnengeslopen zijn, meer nog zwaar zieken of zelfs overlijdens hebben teweeg gebracht,  dan bieden wij vanuit ons hart onze blijken van medeleven aan. Wees ervan overtuigd dat wij met jullie begaan zijn; weliswaar op afstand want  fysiek niet zicht- of troost-baar. Bij deze ook onze gewaardeerde dank aan ALLE mensen van hoog tot laag die voor ons dag en nacht werken en ons voorzien in de broodnodige voorzieningen: gezondheid, voedsel, hygiëne, veiligheid, verzorging, hygiëne, enz.  Dit met de risico’s hieraan verbonden !

Volg ons nu verder op Facebook, het is een  kanaal van verbondenheid: facebook.com/damme.vtbKultuur. Hoewel we goed beseffen dat geen enkele virtuele wereld een warme ontmoeting, gezelligheid en deugddoende culturele activiteit kan vervangen. Het blijft wat “ersatz”, wat chicorei maar toch een troost in deze bange tijden. Later, veel later volgt de betere koffie of borrel op een terras waar we mekaar weer kunnen knuffelen en “om-warmen” !

We willen jullie moed inspreken: er komt heling aan de horizon maar het zal tijd en geduld vergen. Eénmaal zien we mekaar terug als we dit onheil hebben verdreven. Dan vliegen we weer ons kot uit om Cultuur met een Knipoog te ontdekken en oude gezelligheden te delen. Maar nu nog even Oost West, Paasbest ! “Thuis” nooit beter dan thuis !

 

“Blijf in uw kot, we menen het”. Namens Willy, Rika, Tine, Rita en mezelf: Hou je STERK !

 

“De onverbiddelijke zoener”, Johan

                       

 
 

 

<
>
x