Cultuursmakers

Damme

KnipoogDag Antwerpen op zondag 27 maart 2022

Daguitstap naar Antwerpen voor de jaarlijkse nationaal georganiseerde KnipoogDag.

Datum: 27/03/2022
Uur: 08:00
Plaats: Sijsele-Damme
Adres: Lindenplein 13, 8340 Damme
Plaats van bijeenkomst: Lindenplein 8340 Sijsele-Damme
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Inschrijven kan niet meer, we zijn volzet.

Ons programma:

LET OP START ZOMERUUR, 1 uur vooruit !!!

  • 08u00: vertrek Sijsele –Lindenplein (via Noordstraat-Kloosterstraat) ! Aanwezigheid: 07u55 
  • 10u00-12u00: “Merhaba ! Hallo !”Kennismaking met de Turkse Gemeenschap !
    In het district Antwerpen leven zo’n 9600 Antwerpenaren van Turkse origine verspreid over drie buurten: het Kiel, de Brederodewijk en Antwerpen Noord. Hun winkels en restaurants fleuren oude volksbuurten op. Tijdens deze gegidste wandeling kom je te weten waarom en wanneer de Turken naar ons land gekomen zijn, welke tradities ze behouden hebben en welke ondertussen zijn aangepast aan ons dagelijks leven. We brengen een bezoek aan een bakker en een kruidenier en proeven een paar typische producten. In de moskee vertelt de gids bij een glaasje thee over de islam, de koran en Mohammed, de linken met het jodendom en christendom en over de ramadan, het Suikerfeest en het Schapenfeest.
  • We sluiten af met een - hoe kan het anders - lekkere Turkse Lunch (tafeldrank niet inbegrepen in de prijs). Een vegetarische lunch kan mits vermelding bij inschrijving.
  • 14u30: we stappen af van bezoekjes aan teveel locaties en kiezen nu voor één bezoekpunt op het Eilandje, de trendy-wijk bij uitstek. We bezoeken nl. het Red Star Line Museum. Op de authentieke plek van de historische rederij horen we aan de hand van persoonlijke verhalen van landverhuizers in de 20ste eeuw, een universeel verhaal over hoop, dromen en de zoektocht naar geluk. Vertrekkend van het historische verhaal over de Europese emigratie via Antwerpen naar Amerika, zetten we samen met bezoekers, getuigen en partners aan tot reflectie en dialoog over migratie vroeger, nu en in de toekomst. Het Red Star Line Museum is een plek van uitwisseling: veelstemmig, verbindend en actueel, lokaal veranderd en met internationale uitstraling. Je kan wellicht in de buurt al even pauzeren op een Eiland-terrasje ?
  • 17u00: Aan het Steen aan de Schelde volgt het toetje nl. een gezamenlijke nationale apotheose, muziek + slotdrankje (streekbier of frisdrank).
  • Om 18u00 rijden we huiswaarts.

<
>
x