vtbkultuur Damme

Damme

GRIEKENLAND ‘Antiek, Byzantijns en Modern’

Beeldreportage Griekenland vasteland op 25 october 2019 in cc. Rostune Sijsele.

Datum: 25/10/2019
Uur: 19:30
Deuren open: 19;00
Plaats: CC. Rostune
Adres: Stationstraat 13, 8340 Sijsele
Prijs leden: 4
Prijs niet-leden: 5
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

www.vtbKultuur.be/damme     Met de steun van de stad Damme

GRIEKENLANDAntiek, Byzantijns en Modern’

Beeldreportage van het vasteland

Vrijdag 25 oktober 2019 – 19u30 !!!

CC. ROSTUNE, Stationsstraat 13 Sijsele

Deelnameprijs: €5 of €4 voor leden vtbKultuur

Abonnementhouders 2019: geen deelnameprijs !

 

Beste vrienden van vtbKultuur DAMME,

 

De voorziene reportage “30 000 km met de bamboefiets op zonne-energie” moet door onvoorziene omstandigheden verplaatst worden naar 2020. De laatste reportage van dit jaar wordt echter vervangen door een zeker evenwaardig en uitnodigend alternatief. Over Griekenland is nog niet alles gekend, bekend en gezien ! Wees zeker van een boeiende herfstavond voor we afscheid nemen van het zomeruur. Jan en Rita Thienpont staan voor de zoveelste keer bij ons weer garant voor een unieke montage.

 

Geen enkel ander land in Europa brengt  je zo dicht bij de grondslagen van onze beschaving. Over gans Griekenland zijn er archeologische sites te vinden: stille, verminkte maar toch trotse getuigen van een  groots verleden. Tegelijk word je getroffen door de moderne bedrijvigheid die in het drukke bruisende Athene zijn hoogtepunt vindt. De zorgeloze Griek straalt een beklijvende hartelijkheid uit, en in de stadjes en dorpjes kabbelt het leven rustig verder, rondom de overal aanwezige Byzantijnse kerkjes, parels van Oost-Europese architectuur.  Een stukje oosten in het westen, zo zou je het kunnen stellen voor dit zonnige door  zee omspoelde ruwe bergland. Werkelijk, na een zwerftocht door het land zingt het binnen in je:
Griekenland, ’s agapo, ik hou van je…’

 

Komen aan bod:

Antieke steden Mycene en Tiryns op de Peloponnessos, Nafplio en Monemvasia met het Orthodoxe Paasfeest. Epidavros en Dodoni (theater); Pylos, Methoni en Koroni (vissershaventjes). Olympia (Olympische Spelen) en het bergland met rust en landelijkheid in Andritsena en Karitena. Uiteraard Corinthe, Marathon, Thermopylae en Salamis en Athene…

Mistras (Byzantijnse cultuur), orthodoxe architectuur in de kerken en kloosters van Osios Loukas, Geraki, Faneromenis, Sotiros Loukous, Porta Panagia en Athos. Epiros met de nauwe kloven (Vikos,900 m diep). Kloosters zoals Mega Spileo en Lavras die werden platgebrand in de 2e WO. In het dorp Kalavrita werd de ganse mannelijke bevolking omgebracht.

De berg der goden, de Olympos, bekroont Macedonië, het thuisland van Alexander de Grote. In het zuiden van de Peloponnesos ligt de Mani, een gebied van versterkte woontorens uit vroegere tijden. Githio herinnert ons aan Paris van Troye en Helena van Sparta, die hier hun eerste liefdesnacht doorbrachten.

Een verhaal om U tegen te zeggen en mee te maken…!

 

Zonder dralen aanmelden bij penningmeester Willy Soenens,  willysoenens@telenet.be  of          
tel. 050 / 350 574 , met girering van het passend bedrag naar BE72  9795  7867  4016  van vtbKultuur DAMME (Nieuw Nummer!). Parkeren is ideaal op het Lindenplein (Kloosterstraat).

 

Nogmaals en alweer uitziend naar U allen en uitermate welkom !

 

Johan Dessein, voorzitter vtbKultuur DAMME

<
>
x