vtbkultuur Damme

Damme

Filmreportage Samarkand

Gouden reis naar SAMARKAND  Beeld- en Filmreportage van de Zijderoute

Door Eric en Ingrid Buysse

 

 

Datum: 29/03/2019
Uur: 19:30
Deuren open: 19:00
Plaats: CC Rostune
Adres: Stationstraat 13, 8340 Sijsele
Prijs leden: 4
Prijs niet-leden: 5
Type: Reportage of lezing

   

Gouden reis naar SAMARKANDBeeld- en Filmreportage van de Zijderoute

Door Eric en Ingrid Buysse

Vrijdag 29 maart 2019 – 19u30 (!!!)

CC. Rostune , Stationsstraat 13 – Sijsele

Deelnameprijs: €5 of €4 pp. voor leden vtbKultuur/VAB op vertoon lidkaart

 

Beste vrienden van vtbKultuur DAMME, 

 

Op de vooravond van de start van het zomeruur (al dan niet voor- of tegenstander ?) sluiten we onze eerste reeks van reportageavonden af. De lente ’19 wordt veelbelovend, vooral met de reportage over de “Gouden Weg”, een fascinerend zicht op de legendarische Zijderoute. Dus niet te missen want een meenemer van formaat !

 

Eric en Ingrid  Buysse uit Watervliet, eerder bij ons te gast vertolken het zo: We reizen niet voor handel drijven alleen, bij hetere winden zijn onze vurige harten aangewakkerd: belust om te weten wat niet geweten mag zijn, maken wij de Gouden Reis naar Samarkand !

 

We nemen U mee naar minaretten en azuurblauwe koepels, gouden steden die bol staan van Oosterse architectuur o.a. Shakhrisabz, de geboortestad van Timoer Lenk.

 

Starten doen we in Tashkent, op weg naar  de vruchtbare Fergana Vallei met steden zoals Kokand en Fergana, verbeelding alom. Margilan, één van de oudste steden in Oezbekistan (handgeweven zijde en katoen). Rishtan: intens blauwe keramiek en Chust: Damascus-messen. We trekken door de
Kyzil Khum woestijn naar de parel van gebakken klei “Khiva”.

 

Na de pauze: Via Nukus trekken we naar de Aral Zee in Karakalpakstan (enige autonome republiek binnen Oezbekistan) waar scheepswrakken wegkwijnen op de bodem van wat ooit zee was. De heilige stad Buchara, commerciële centrum op de Grote Zijderoute van wetenschap en religie. Verder reizen we naar de stad die oudtijds de hoofdstad van Sogdania was (Maracanda).

Legenden, romantiek, sprankelende kleuren en oude mysteriën…

 

Niet wachten maar  zonder dralen aanmelden bij penningmeester Willy Soenens,  willysoenens@telenet.be  of tel. 050 / 35 05 74 , met girering van het passend bedrag via IBAN: BE51 0000 2582 7662 van vtbKultuur DAMME

Ideale parkeergelegenheid om stipt aanwezig te zijn is het Lindenplein (voorheen marktplein) via de Noordstraat te bereiken of indien mogelijk, aan de kerk van Sijsele (Vredesplein).

 

 

Namens het bestuursteam met graagte welkom en onze genegen culturele groet met …Knipoog !

 

Johan Dessein, voorzitter vtbKultuur DAMME

 

 

Bezoek ook eens onze weblocatie: www.vtbKultuur.be/damme

<
>
x